< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Somogyi Könyvtár avagy a 4. Szegedi Képregényfesztivál – november 17., szombat 10-18 óra

| Mobile | RSS

Somogyi Könyvtár avagy a 4. Szegedi Képregényfesztivál – november 17., szombat 10-18 óra

2012. november 16. | hozzászólás | Kultúra

Röhög az osztály – Miklosovits László képregény-kiállítása
A képregény és a társművészetek kapcsolatát példázza Miklosovits László grafikusművész Röhög az osztály című kiállítása, amely a 4. Szegedi képregényfesztiválon, november 17-én, szombaton nyílik meg a közönség előtt.

A cím árulkodó: Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének egyik írása, a Röhög az egész osztály képregény-változatát készítette el az alkotó. „Karinthy veretes szövegén semmiképpen nem óhajtottam változtatni, (sok a kép, és a szöveg), tulajdonképpen átmenet egy bővebben illusztrált oldal és a későbbi képregények közt… Még a buborékot is mellőztem, ezért ez a korai, klasszikus képregényekre hajaz” – foglalata össze irodalmi mű és képregény viszonyát a művész.

A sorozatot az idei képregényfesztivál alkalmából, részletekben közli a szegedi Tiszatáj című folyóirat. A szerkesztőség ajánlása szerint ily módon szeretnének hozzájárulni „az irodalmi igényű képregény műfajának felújításához.” (http://tiszatajonline.hu/?p=14969)

A grafikusművész nevéhez irodalmi művek köteteinek tervezése, illusztrálása is fűződik. Az Arany János születésének 180. évfordulójára megjelent verseskötet rajzairól Keresztury Dezső írt elismerő sorokat.

Miklosovits László Röhög az osztály című kiállítása november 15-től december 12-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszintjéről nyíló Internet-Térben.

És a HaJó jön… – Haui József rajzfilmtervező kiállítása

Ugyancsak a képregényfesztiválon nyílik meg az idén 60 esztendős Haui József (a nevéből alkotott szójátékkal: HaJó) grafikusművész, rajzfilmtervező és -rendező kiállítása. A Vizipók-Csodapók, a Mézga család, a Magyar Népmesék és a Kérem a következőt! figuráinak rajzolója tervezett többek között plakátokat, puzzle-t, gyereknyomdát, kifestőkönyvet, diafilmet, ABC-mesekönyvsorozatot a Vízipók figuráival, logopédiai kártyasorozatot, tervezett müzlisdobozt, matricát, rendőrségi logót, közlekedési sorozatfüzeteket, gyerekpezsgőre címkét, dobozos üdítőkre figurákat, plüssjátékhoz figuraterveket, rajzfilmekhez DVD-borítókat is.
Rajzol és ír a Dörmögő Dömötör magazinban, készített képregényeket, több mint száz mesekönyvet és két tucat tankönyvet illusztrált. Életművét gazdagítja két egész estés arab rajzfilm képes forgatókönyve is,

Munkásságáról így fogalmazott: „Én csak rajzolni akarok, hatvanévesen is. A rajzolás a kenyérkereső munkám, én nem művészkedek, önkifejezek vele… mindig annak örültem a legjobban, ha tetszett, szórakoztatott, örömet okozott a munkám másoknak (is).”

A tárlaton eredeti rajzok (képregények, könyvillusztrációk) tekinthetők meg a művész magángyűjteményéből, amelyeket kiegészítenek a Somogyi-könyvtárban őrzött, illusztrált kötetek és folyóiratok.

Haui József kiállítása november 15-től december 5-ig látható a Somogyi-könyvtár aulájában.

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár

Leave a Reply 488 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: