< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egy gázai médiaközpontot bombázott Izrael

| Mobile | RSS

Egy gázai médiaközpontot bombázott Izrael

Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, a palesztin rakéták három izraeli halálát okozták.

Izraeli légicsapások értek hajnalban egy médiaközpontot Gáza belvárosában, legalább hat újságíró megsebesült. A Gázai övezet északi részén házakat ért találat, két palesztin meghalt – közölték palesztin orvosi források.

A Sova és Huszari nevű médiaközpontban működik egyebek között a libanoni központú al-Kudsz tévé, a német ARD, a Kuvait tévé és az olasz RAI helyi irodája. A sebesültek valamennyien a Hamász palesztin radikális szervezethez közel állónak tartott al-Kudsz alkalmazottai. Egyikük elvesztette az egyik lábát – közölték kórházi források. Az épületegyüttest érő első rakétacsapás után mindenkit kimenekítettek, és ezután még legalább két rakéta eltalálta a komplexumot. Szemtanúk szerint az épülettömb súlyosan megrongálódott.

Északon Bét-Lahíja és Bét-Hanún településeken ért támadás házakat. A két fiatal halálos áldozat mellett tíz ember megsebesült. Az AFP helyszínen tartózkodó újságírói szerint az izraeli haditengerészet, amelynek hajói az övezettel egy vonalban vettek fel hadállást a hadművelet keretében, szombat éjjel hevesen bombázta Gázavárost.

Mentők és tűzoltók túlélők után kutatnak a lebombázott Hamász-székház romjainál Gázavárosban Izrael gázai hadműveletének negyedik napján. (MTI/EPA/Ali Ali)

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint vasárnapra virradóra a légierő repülőgépei több tucat föld alatti rakétakilövőre mértek csapást, súlyos károkat okozva a Hamász és más palesztin “terrorista” szervezetek csapásmérő képességében.

Palesztin rakéta rombolt le egy askelóni társasházat

Palesztin rakétatámadásban romba dőlt egy négyszintes társasház vasárnap az izraeli Askelón városában – közölték szemtanúk. A Gázai övezetből indított rakéta átütötte az épület tetőszerkezetét és két felső emeletét. A mentőcsapatok kutatnak az esetleges áldozatok után, de egyelőre nem tudtak feljutni a ház két felső emeletén lévő lakásokhoz.

Egy másik rakéta megsemmisített néhány parkoló gépkocsit az épület közelében. Egy harmadik rakétát is kilőttek ugyanoda, de azt befogta a Vaskupola nevű légvédelmi rendszer. Askelón a palesztin enkláve északi határától mintegy 20 kilométerre fekszik.

Hírügynökségek szerint a gázai fegyveresek felújították vasárnap reggel az Izrael déli területei elleni rakétatámadásaikat. Emiatt vasárnap ismét szünetel az oktatás az ottani iskolákban.

Áldozatok szerda óta

Izrael szerda óta tartó gázai hadműveletében eddig 48 palesztin vesztette életét, köztük 15 civil, és több mint 400 polgári személy megsebesült egészségügyi források szerint. Az izraeli terület ellen irányuló palesztin rakéták eddig három izraeli halálát okozták, és legalább 18-an megsebesültek.

Közben folytatódik a gázai határnál a szárazföldi csapatok összevonása, de a támadásra egyelőre nem adtak parancsot.
Háború kezdődött a “kiberfronton” is. Az Anonymous nevű internetes kalózszerveződés közölte, hogy blokkolta több tucat izraeli szervezet és egy nagy bank honlapjához való hozzáférést, tiltakozva az izraeli hadművelet ellen.

Lesz-e tűzszünet?

Kairóban tett látogatást szombaton Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő vezetője, és egy esetleges tűzszünetről tárgyalt az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökkel és Hamad bin Kalifa asz-Szani katari emírrel – közölte egy neve elhallgatását kérő Hamász-tisztségviselő. A mozgalom nemzetközi garanciákat kér ahhoz, hogy a maga részéről vállalja a tűzszünetet. “Egyiptom már nem tud garantálni tűzszünetet, a legutóbbi 48 óra alatt összeomlott” a Hamász katonai vezetőjének megölésével – tette hozzá.

Mesaal tárgyalásai előtt a név nélkül idézhető tisztségviselő úgy nyilatkozott: a Hamász kételkedik abban, hogy bármely ország képes lenne garantálni egy tűzszünetet. Mohamed Murszi egyiptomi elnök mindezek ellenére optimistán nyilatkozott Erdogannal közös sajtóértekezletén egy esetleges tűzszünetről. Az Arab Liga külügyminiszterei ugyanis rendkívüli tanácskozást tartottak szombaton Kairóban, és támogatásukról biztosították Egyiptomot abban, hogy megpróbáljon tűzszünetet elérni. A külügyminiszterek megállapodtak abban, hogy vasárnap vagy hétfőn a gázaiakkal való szolidaritás jeleként küldöttség élén az övezetbe utazik a liga főtitkára, Nabíl al-Arabi. A miniszterek elítélték az izraeli “agressziót”, és kifejezték “elégedetlenségüket” amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudott tűzszünetet kicsikarni a konfliktusban.

Egy Reuters által megkérdezett izraeli tisztségviselő kérésre sem akart megjegyzést fűzni Murszi optimizmusához. Ugyanő nem sokkal korábban cáfolta azt az izraeli médiaértesülést, miszerint szombat éjjel Kairóba utazna egy izraeli tisztségviselő egy tűzszüneti megállapodás aláírására.
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |