< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

| Mobile | RSS

Elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Miskolcon

2012. november 19. | hozzászólás | Közélet

Miskolcon a szálló por (PM10) koncentrációja túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Búza téren és a a Lavotta utcán üzemelő automatikus mérőállomások adatai szerint, ezért elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, mondta Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.

A következő napon nem várható javulás, ezért Kriza Ákos polgármester arra kér mindenkit, hogy lehetőleg mellőzzék a személygépjárművek, főként a dízel üzeműek használatát, utazzanak tömegközlekedéssel, vagy közlekedjenek gyalogosan. Lehetőség szerint mérsékelni kell a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, és kerülni kell a porképződéssel járó tevékenységeket. Az avar és kerti hulladékok égetése tilos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése alapján a légmozgás hiánya és a helyenként előforduló ködképződés miatt még további romlás várható.

A szálló por részecskéi ingerlik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Emiatt azt javasolják a miskolciaknak, hogy a gyermekek, idősek, betegek a következő 1-2 napban – ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll – kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

forrás:index.hu

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: