< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Kínai tervezésű, gyártású Sikeresen landolt az első vadászgép Kína első repülőgép-hordozóján

| Mobile | RSS

Kínai tervezésű, gyártású Sikeresen landolt az első vadászgép Kína első repülőgép-hordozóján

Első ízben hajtott végre sikeres leszállást egy vadászgép Kína első anyahajóján, a Liaoningen.

A kínai tervezésű és gyártású, fedélzeti leszállásra alkalmas J-15 típusú vadászgépet szeptember 25-én kapta meg a kínai hadsereg, s azóta több sikeres tesztet hajtottak végre vele és a Liaoninggel – tájékoztatott a légvédelem. A harci gép többféle – hajók ellen bevethető – rakétával, levegő-levegő és levegő-föld rakétákkal, valamint nagypontosságú irányított rakétákkal szerelhető fel.

A szakértők szerint képességeit tekintve az orosz Szu-33-assal, vagy az amerikai F-18-as vadászgéppel hasonlítható össze. Kína első repülőgép-hordozójának vázát Ukrajnától vették. Hadrendbe állítása óta legénysége több mint száz kísérleti gyakorlatot hajtottak végre vele. A Liaoning repülőgép-hordozót a kínai hadsereg tesztelésre és kiképzésre kívánja használni. Katonai vezetők részéről korábban többször is elhangzott, hogy az ország több saját hajó építésére készül.

A Mirror kínai nyelvű hongkongi lap decemberi számából előzetesen kiszivárgott információk szerint Kína jövőre elkészül első saját építésű anyahajójával, amelynek hadrendbe állítása 2015-2016 között várható, de időközben belekezdenek a második hajó építésébe is. A lap szerint Kína 2030-ra a világ egyik legfejlettebb, első osztályú haditengerészetével fog rendelkezni. Úgy vélik, hogy 2020 előtt elkészül az ország első atommeghajtású repülőgép-hordozója is. A világon a legtöbb repülőgép-hordozóval, szám szerint 11-gyel az Egyesült Államok rendelkezik.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 2 alkalommal mai nap |