< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász, kiváló művész, 110 éve született

| Mobile | RSS

Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász, kiváló művész, 110 éve született

2012. november 26. | hozzászólás | Kultúra

Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász, kiváló művész


Kovács Margit Kossuth-díjas keramikusművész portréja.
A felvétel készítésének pontos időpontja ismeretlen.
Budapest, 1946.
MTI Fotó/MAFIRT: Várkonyi László
Kovács Margit Kossuth-díjas keramikus, szobrász, kiváló művész, a XX. századi magyar kerámiaművészet jelentős mestere 110 éve, 1902. november 30-án született.

Édesapja tanár, édesanyja egy internátus vezetője volt Győrben. Kislányként sokat rajzolgatott, és élénk érdeklődéssel figyelte az utcájukban lakó kályhásmester munkálkodását. A derék mester figyelt fel a tehetségére, és megtanította őt az agyag alakításának, a korong és a kemence használatának fortélyaira.
Érettségi után, apja korai halála miatt, nem folytathatott művészeti tanulmányokat, banktisztviselőnek állt be. Hamarosan azonban rokoni segítséggel már Budapesten tanult grafikát Jaschik Álmos magániskolájában. Plakátokat, könyvborítókat tervezett, könyvillusztrációkat készített, majd porcelánfestéssel kezdett foglalkozni.
1926-ban Bécsbe utazott, Hertha Buchernél a művészkerámiával ismerkedett. Ezután München következett, itt, az Alkalmazott Művészetek Állami Iskolájában (Staatsschule für Angewandte Kunst) találkozott mesterével Karl Killerrel, akitől szobrászatot tanult.
Hazatérése után Benczúr utcai lakásának konyháját alakította műteremmé, itt készültek az edények, dísztárgyak, mivel kemencéje nem volt, alkotásait máshol égette ki.

kovacsmargit2


Kovács Margit Kossuth-díjas kerámiaművész műtermében.
Budapest, 1953. december 15.
MTI Fotó/Magyar Fotó: Seidner Zoltán
Műveiben korán megjelentek a bibliai témák, és a népművészet is megigézte. Alakjaiban ott bujkál az irónia, és a hit abban, hogy a szép és a jó végül győzedelmeskedik a rossz felett. A harmincas években Koppenhágában is járt, majd a híres francia sévres-i porcelángyárban dolgozott. Első gyűjteményes kiállítása 1935-ben volt. Még ebben az évtizedben számos figurális épületkerámiát készített (a komáromi templom szószéke, a győri Szent Imre-templom kapubejárata, a párizsi világkiállítás magyar termének Budapest-falképe). Az ötvenes években, a pártállam korszakában a bibliai témák a háttérbe szorultak, ekkor keletkezett alkotásait elsősorban a paraszti élet nevezetes alkalmai – Gyász, Lakodalom, Fésülködő dáma, Siratóasszony – ihlették. A hatvanas, majd hetvenes években a terrakotta helyett durvább anyagokkal dolgozott, a felületek rusztikusabbá váltak. Ekkor visszatért a biblikus témákhoz, illetve a görög mitológia alakjai, az archaikus mesék, a mondavilág figurái formálódtak műhelyében (Cantata Profana, Párkák). Alkotásait számos nemzetközi kitüntetéssel ismerték el: a IV. Milánói Triennálé ezüstérme (1936), az V. Triennálé aranyérme (1937), a nemzetközi iparművészeti kiállítás aranydíja Berlinben és a brüsszeli világkiállítás nagydíja (1958). 1959-ben sikeres kiállítása volt a római Magyar Akadémián.

kovacsmargit3

Kovács Margit Anya gyermekfiókával című alkotása.
Budapest, 1970. június 6.
MTI Fotó: Szebellédy Géza
A Kossuth-díjat 1953-ban kapta meg, 1958-ban pedig érdemes művész lett. „Az anyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált” – nyilatkozta egy alkalommal.A hatvanas években szerette meg Szentendrét. Élete utolsó éveiben minden nyáron itt alkotott. A város megbecsülte: díszpolgárrá avatta, és a házat, ahol alkotott, még a művésznő életében, 1973-ban múzeummá alakította. 1935-től Budapesten, az Újlipótvárosban (Pozsonyi út 1.) élt édesanyjával, abban a házban, ahol Radnóti Miklós költő és felesége, Fanni is élt. A két családot összekötötte a barátság és a művészet. 1977. június 4-én halt meg Budapesten.
A hálás utókor emléktáblát helyezett el a ház falán 2000-ben. Születésének 100. évfordulója alkalmából ezüst pénzérmét jelentetett meg a jegybank.
forrás:MTVA hirlevél

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: