< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Karácsonyi előzetes, avagy ünnepi körkép Szegeden…

| Mobile | RSS

Karácsonyi előzetes, avagy ünnepi körkép Szegeden…

2012. november 30. | 82 hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Számos tudatos vásárló jelezte; részt vennének a Tisza – Menti Regionális Kulturális Fogyasztóvédelmi Egyesületünkkel egy –egy alkalomszerű karácsonyi „ellenőrzésen” ! Érdekli Őket, hogyan zajlik egy ilyen társadalmi „ellenőrzés”. Mit kell tenni, mit kell nézni a csomagoláson, a szavatossági idők, a színezési anyagok jelenlétét, a zsírsavakat, azok ottlétét…stb!

Voltak természetesen rosszindulatú-sértő megjegyzések, (álnéven blogban… a név a szerkesztőségben) akik pocskondiázták a munkánkat! Ergo: ilyen „vásárlók” csak sötétben bujkálva, lövöldözik a méreggel átitatott nyilaikat és aljas módon hátulról próbálják ellehetetleníteni – Te is fiam Brutus- a becsületes embereket, nyugdíjasokat, akik tenni akarnak az embertársainkért.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületünk megkezdte Szeged város bevásárló centrumainak véletlenszerű társadalmi „vizsgálatát”.

Első utunk a Szeged- alsóvárosi TESCÓ –ba vezetett! Az első advent előtti bevásárlások,- meglepetésünkre nem volt tumultus, nem okoztak bonyodalmat a vásárlók egymásnak. Szabadon mehettünk, nézelődhettünk a gondolák között s „vizsgálhattuk” az édes áruk csomagolását, a termék összetételét. Pl, a szaloncukor választék megfelelt az ünnepi előkészületeknek.

Öt fajta lédig szaloncukor árukínálattal találkoztunk 1000Ft-os áron. Zselés, mandulás, gesztenyés, kókuszos, karamellás. Az árak 40-50 forintos eltérést mutatattak a különböző áruházak árubősége között. A minőség azonos volt. Pl., a Kék Láng (Kistelek) kínálata megfelelt az ünnepi felkészülésnek s a szaloncukor íz minősége, csomagolása ugyanazt a ruhát, minőséget viselte, mint a többieké. A szaloncukor 960Ft –ot kóstált.

Tehát, nem éri meg buszra szállni… Az egyéb áruféleségek közötti eltérés 50-70 forint között lehetett a beszerzési centrumok s a Kék Láng között. Ha kiszámoljuk, hogy egy 20 ezer forintos bevásárlás esetén ezer forinttal lennénk beljebb. Ám a benzin vagy a busz költség összege viszont átlépné a lélektani határt!

A kisvárosi ÁBC –ék arra törekszenek, hogy a vásárlói elvárásokat maximálisan kielégítsék, s az árversenyben méltó társnak mutatkozzanak!

A CBA áruválasztéka az édesség fronton a 0-99 évig minden vevő igényét kimagasló, színvonalas, szinten biztosította.

Míg a Spar üzletlánc ünnepi árudömpingje a kavalkád zenei csengése, ritmikus táncra késztetett bennünket.

A hentesáru pult rogyadozott a finomabbnál finomabb készítményektől. Az árak gigantikus eltérést mutattak. Megállapítottuk, e készítményeket a TESCO- ban nem szabad vásárolni, mert nem a nyugdíjasok pénztárcájához van mérve! – kiáltott fel Bánfiné Pannika néni. Bús Gyula bácsinak tetszett a szeszes ital választék, kiemelte; – ilyen sör választékot nem mindig lát!

A vörös áruk mosolyogva kellették magukat, szinte megszólaltak.

A zöldség fronton a déligyümölcsök választéka elsőrangú impressziót nyújtott a körbejárt áruházaknál. A szegmensek kialakítása vonzotta a vendégeket. Amit kifogásoltunk, hogy a paradicsom erőltetet színe, minősége, IV. osztályba sorolhatóvá vált. Emberi fogyasztásra alkalmatlan!
A zöldség szigetek a nemzeti lobogónk színeit elevenítették meg. – állapította meg Karai Edit néni.

A játékok választéka hegyeket mozdíthatna el a kereslettel szemben.

A kis csapatunk fáradtan, azonban élvezettel vette az első adventi „ellenőrzést”.

2012.november 30

-oil-

Leave a Reply 2305 megnézve, 1 alkalommal mai nap |