< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Világgazdaság: egyre több a fantomgyógyszer a magyar piacon

| Mobile | RSS

Világgazdaság: egyre több a fantomgyógyszer a magyar piacon

2012. november 30. | hozzászólás | Közélet

Amióta a gyógyszertámogatás legfőbb szempontja az ár, egyre több a fantomkészítmény – állítják gyógyszeripari szakemberek.

A Világgazdaság pénteki számának beszámolója szerint olyan “névtelen” cégek is nyernek az egészségbiztosító licitjein, amelyek nem képesek a szükséges mennyiségben szállítani a szereket.

Ilku Lívia, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének elnöke egy rendezvényen az úgynevezett vaklicit intézményét hozta fel példának, amelynek során a gyártóknak úgy kell árcsökkentési ajánlatot tenniük, hogy nem látják a többiek tétjeit. Mivel a vaklicitnél minden egyes terápiás csoportban csak egyetlen termék maradhat, előfordulhat, hogy olyan gyártónak kell biztosítania a teljes ellátást egy adott hatóanyagból, amely korábban csak a piac egy kicsi részét látta el, és nem számít jelentős gyártónak. A közelmúltban egy ilyen cég nyerte meg az egyik vaklicitet, és nem is volt képes a saját készítményéből biztosítani a hazai betegek ellátásához szükséges mennyiséget.

Mint ahogy Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke megfogalmazta, a cég “szaladt fűhöz-fához”, végül egy konkurens készítményét vásárolta meg, tette saját gyógyszeresdobozába, úgy hozta forgalomba. Mégpedig a gyógyszerhatóság jóváhagyásával.

Az eset rávilágít arra, hogy az egészségbiztosító árleszorító gyakorlata veszélyezteti a betegek ellátását. Különösen azét a 700-800 ezer betegét, akik olyan terápiában részesülnek, amelyben az adott orvosság nem vagy nehezen helyettesíthető – írja a Világgazdaság.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 1659 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: