< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus 35 évvel ezelőtt halt meg

| Mobile | RSS

Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus 35 évvel ezelőtt halt meg

2012. december 2. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus a Sajtó- és fotóarchívum 2012. 49. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel_fejlec_600

Goldmark Péter Károly magyar származású amerikai mérnök, fizikus, a színes televíziózás úttörője 35 évvel ezelőtt, 1977. december 7-én halt meg.

1906. december 2-án született Budapesten, a híres Goldmark család tagjaként. Nagybátyja, Károly, a zeneszerző, apja, József kémikus, aki az 1848-as bécsi forradalomban és az amerikai polgárháborúban is részt vett.
A család Bécsbe emigrált 1922-ben, így Goldmark Péter a bécsi műszaki egyetemen tanult. Később Berlinben folytatta tanulmányait. Dolgozott Gábor Dénes mellett is, aki felismerte a fiatal kutató tehetségét, és további kutatásokra ösztönözte. Visszatért Bécsbe, ahol Ernst Mach professzor irányításával megírta Egy új eljárás ionok sebességének meghatározására című értekezését. Bécsben a televíziós képalkotás létrehozásával, majd az elektronikus képcsöves tv-berendezések fejlesztésével foglalkozott. A BBC-ben megindult kísérletek nyomán olyan berendezést szerkesztett, amelynek 2,5 x 3,8 cm-es képernyőjén sikerült képet létrehoznia, ez 1926-ban, éppen huszadik születésnapján történt.
1933-tól Amerikában élt, 1936-tól a CBS amerikai társaság laboratóriumát vezette, 1954 és 1972 között a vállalat igazgatója volt, 1972-től pedig a saját cégét igazgatta.
1940-ben az ő nevéhez fűződött az első színes televíziós adás megvalósítása, az első készülék megalkotása. A II. világháború idején a német radarok működését zavaró berendezéseket készített. 1945 után tökéletesítette a színes televíziós eljárást, 1948-ban mikrobarázdás hanglemezt, majd elektronikus képfelvevő készüléket állított elő.
Sztereó lemezjátszót is épített, kidolgozta a televízió orvosi alkalmazásának elméletét és gyakorlatát, megalkotta a gyomor és bélrendszer vizsgálatára alkalmas minitévét.
Műholdak és kábelrendszer összekapcsolásával Észak-Amerikára kiterjedő, a televíziós oktatás széles körű elterjesztésére, sajtóanyagok, moziműsorok továbbítására alkalmas televíziós hálózatot fejlesztett ki.
Az 1970-ben útnak indított Apollo-10 űrhajó utasai az általa készített, miniatürizált színes tv-kamerát használták a holdexpedíció során. A családi hagyományokhoz híven maga is nagyon szeretett zenélni, idősebb korában a szomszédban lakó Benny Goodmannel közösen zenéltek.
A televíziós technika egyik úttörője 1977-ben megkapta a National Medal of Science-t, a tudományos munka legmagasabb amerikai elismerését megtestesítő nemzeti tudományos érdemérmet.
Az év decemberében Port Chesterben autóbaleset áldozata lett.
forrás:MTVA hirlevél

Leave a Reply 308 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: