< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Clinton: az amerikai-EU kereskedelmi egyezmény erősítené a versenyképességet

| Mobile | RSS

Clinton: az amerikai-EU kereskedelmi egyezmény erősítené a versenyképességet

Clinton: az amerikai-EU kereskedelmi egyezmény erősítené a versenyképességet Régóta várt lökést adna az atlanti partnereknek egy, az Egyesült Államok és az Európai Unió között megkötendő kereskedelmi egyezmény a globális verseny erősödésének közepette – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a washingtoni Brookings Intézetben elmondott beszédében csütörtökön.

Egy jó egyezmény, amely megnyitja a piacokat és liberalizálja a kereskedelmet, megerősíti a következő száz évben Európa és Amerika globális versenyképességét, munkahelyeket teremt és dollár milliárdokat generál a két fél gazdasága számára – hangoztatta Hillary Clinton.
Clinton rámutatott, hogy a kereskedelmi egyezmény erősítené a transzatlanti biztonságot is, miközben szaporodnak a nyugati gazdasági modellel szembeni kihívások, valamint az egyes országokban a kereskedelem akadályozása céljából meghozott intézkedések.
Az amerikai diplomácia vezetőjének az egyezmény melletti hangsúlyos kiállása arra utal, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a jövő év elején megkezdheti a tárgyalásokat egy átfogó kereskedelmi szerződés kidolgozásáról. A két fél közös munkacsoportja, amelynek vezetője amerikai részről Ron Kirk kereskedelmi képviselő, az unió részéről pedig Karel De Gucht kereskedelmi biztos, várhatóan egy decemberben vagy januárban kiadandó jelentésben javasolni fogja a hivatalos tárgyalások megkezdését.
Hillary Clinton hangsúlyozta, hogy a világgazdaság szempontjából létfontosságú az euróövezet válságának megoldása.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 251 megnézve, 1 alkalommal mai nap |