< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: A leves története

| Mobile | RSS

A leves története

2012. december 6. | hozzászólás | Konyhaművészet

Lencseleves gazdagon kék tálkában, feldíszítve.

Az egyszerű lencseleves némely többcsillagos étterem étlapján is megtalálható.

Ha a levesnek személyisége volna, bizonyára depresszív lenne, tekintettel a csekély megbecsülésre, amivel gyakran találkozik. A levesek előételek, sok embert jóllakatnak olcsón, és nem szükséges az elkészítésükhöz és tálalásukhoz sok edény. Azonban a levessel gyűjtötte az ember az első főzési tapasztalatait, segített túlélni az éhínséget, és egyre újabb kreációkra ösztönözte a fantáziát. A leves minden népnél és minden kultúrában hozzátartozik az étkezési hagyományokhoz. Itt az ideje, hogy megadjuk neki azt a helyet, amit megérdemel.

A leves mint a nap indítója

Amint a kőkori emberiség a tűzcsiholás művészetét megtanulta, kezdetét vette a leves története: izzó köveket halásztak ki a tűzből, és kivájt edényekbe dobták vízzel, fűszerekkel, gyökérfélékkel és más ehető dolgokkal. Az évszázadok folyamán előtérbe kerültek a gabonák, mint a búza, köles, zab, és laktató fogások jöttek létre. Sokáig a gabonalevesek tipikus reggelinek számítottak minden társadalmi rétegben.

Finom és előkelő

A spanyol udvar nagy lakomái, a Habsburgok és a Bourbonok nagyszabású fogadásai esélyt adtak a levesnek, hogy előkelővé váljék. Nagy mennyiségekben főzték a bárányt, marhát, szárnyasokat és zöldségeket, és fényűzően tálalták az asztalokra. A levét külön tálalták: íme, megszületett a húsleves, amely máig meg is maradt nekünk. Az ezüst levesestálak és értékes tányérok, amelyeket ma zárt vitrinekben őriznek, igazolják, hogy a leves akkoriban biztosan nem a szegény emberek étele volt.

Zuhanás a megvetésbe

Ez csak a 19. század kezdetén történt meg, amikor a népkonyhákon daraleveseket és hasonlóan laktató fogásokat készítettek tömegesen. A szegénység és a legalacsonyabb társadalmi réteg megbélyegzése aztán minden levesre átragadt, és ennek az ételnek hosszú ideig nem volt jó hírneve.

Visszatérés az első osztályra

Csak az utóbbi évtizedekben tudott a leves javítani az imázsán. A minestrone és borscs mellett a lencseleves is díszíti némely többcsillagos étterem étlapját, és sok háziasszony örül a hidegebb évszaknak és a lehetőségnek, hogy kipróbálhat egy új sütőtöklevest.
forrás:impulser magazin hírlevél

Leave a Reply 1846 megnézve, 1 alkalommal mai nap |