< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Hogyan óvhatja a lábát?

| Mobile | RSS

Hogyan óvhatja a lábát?

2012. december 8. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Az esetek többségében a betegség kialakulása után 8-10 évvel kezd igazán veszélybe kerülni a láb, ám ennél sokkal előbb érdemes foglalkozni a témával, hogy az esetleges szövődmények megelőzhetők legyenek.

Könnyen sebesedik, nehezen gyógyul

A betegség következtében a bőr szárazzá, fertőzésre hajlamossá válik. A csontízületi rendszer is károsodik, az ízületek gyengülnek, a láb deformálódik. Emiatt pedig a talp egy-egy pontján a normálisnál 50-10 százalékkal nagyobb nyomás is létrejöhet, ami kérgesedést eredményez, tovább fokozva a nyomást. A folyamat vége, hogy a bőr a kéreg alatt elhal, seb keletkezik.

A cukorbetegség mindemellett gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát, a meszes erek pedig már nem tudják teljes mértékben ellátni feladataikat. A rossz helyi vérkeringés következtében a cukorbeteg nem érzi sem a fokozott nyomást, sem az esetleges sérülések okozta fájdalmat. Könnyedén feltörheti lábát egy új cipő, vagy megégetheti egy forró fürdő.
A napi gondos ápolás és a rendszeres orvosi ellenőrzés egyaránt fontos

Gondos ápolást igényel

Kiemelt figyelmet kell fordítani a lábhigiéniára. Nemcsak a lábmosás napi gyakorisága a fontos, hanem az is, hogy langyos vízben, alaposan kell a lábat, a talpat és az ujjak közét is megmosni, majd puha törülközővel megtörölni. Körmöt csak kiáztatott lábakon szabad vágni, és egyenesre, hogy ne tudjon benőni. A bőrkeményedéseket csak kíméletesen, habkővel szabad eltávolítani. A pamutzokni és kényelmes cipő, zárt orrú papucs viselése a legmegfelelőbb. A mezítláb járást, a láb napoztatását és a forró vizes fürdőt kerülni kell!

Kell a folyamatos kontroll

A láb gondos óvása mellett fontos kiemelni a vércukorszint karbantartását is, hiszen a megfelelő szinten tartott értékek nem vezetnek diabeteszes láb kialakulásához. Többféle vércukorszintmérő készülék is található a piacon, amelyekhez megfelelő kiegészítők, tű és tesztcsík is kapható, amelyekkel könnyen elvégezhetjük a rendszeres cukorszintmérést.

Évi egy-két lábvizsgálat is elengedhetetlen a megfelelő megelőzéshez, amely kiterjed a körmök, a bőr állapotának, a bőrkeményedéseknek, az esetleges lábelváltozások nyomon követésére, a láb ereinek vizsgálatára.


Fél óra alatt pontos képet kaphatunk

Speciális diagnosztikai eszközökkel egy egyszerű és gyors vizsgálat is elegendő ahhoz, hogy képet kapjunk a cukorbeteg láb állapotáról, károsodottságáról. Szövetioxigénszint-mérővel megállapítható, hogy a seb környéki szövetek mennyi oxigénhez jutnak, a lézerdoppler pedig megmutatja, hogy az érintett területen milyen a perifériás keringés. A két adatból következtetni lehet arra, hogy a seb képes-e önállóan vagy segítséggel meggyógyulni – mondta Péchy Imre, a Baromedical Zrt. vezérigazgatója.
forrás:blikk.hu

Leave a Reply 219 megnézve, 1 alkalommal mai nap |