< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Ünnepre „hangolnak” – zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban

| Mobile | RSS

Ünnepre „hangolnak” – zenés december a Tehetségponttól a Somogyi-könyvtárban

2012. december 10. | hozzászólás | Kultúra


Aktuális programok, események a Somogyi-könyvtárból

Adventi hangversenyt adnak az SZTE Tehetségpont fiatal művészei december 12-én 17 órától a Somogyi-könyvtárban. Az ingyenes koncert a könnyed, vidám operettdallamoktól a meghitt korálmuzsikáig szép élményt ígér minden érdeklődőnek.

Az est vendégei lesznek: Lukács Angéla, aki Kálmán Imre és Lehár Ferenc egy-egy operettjéből énekel részletet – tavaly önálló esten is fellépett már a Somogyiban, óriási sikerrel. Franck Prelúdium és koráljával érkezik a kiváló zongoraművész, Szabó Éva, Bach E-dúr Menuetjéből játszik gitáron Hartl Bence, mazurka és polkadallamokat gitározik Kovács Viktóra. Csajkovszkij Évszakok című darabjából a Decembert énekli el Huszár Anita, Surján Noémi pedig Spohr c-moll klarinétversenyével érkezik.

Együttműködési megállapodást kötött 2012. novemberében a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár az SZTE Tehetségponttal, bízva abban, hogy a közművelődési feladatokat is felvállaló bibliotéka a megkezdett hagyományok alapján számtalan megmutatkozási lehetőséget tud teremteni a művészetek és a tudomány területén szárnyaikat bontogató fiatal kiválóságoknak.

„Szívesen fogadjuk a tehetségeket, hiszen a könyvtárnak mindig is fontos volt az értékteremtés és az értékekhez való hozzáférés segítése. A művészeti részleg az a terep, amely talán a legjobban példázza azt az érzékenységet, ami a könyvtári szakma egészét jellemzi” – mondja Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató.

„Az egyetem jó eredményeket felmutató, szorgalmas hallgatóit patronáló SZTE Tehetségpont nem végezhetné sikeresen tevékenységét olyan, a fiatalok segítésére nyitott intézmények nélkül, mint amilyen a Somogyi-könyvtár, mely számos megmutatkozási lehetőséget – mint például zenei fellépések, képzőművészeti kiállítások – biztosít tagjainknak” – hangsúlyozza Badó Attila jogászprofesszor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke.

(További információ a programról együttműködő partnerünktől: Arany Mihály, SZTE Tehetségpont, e-amail: aranymihaly@gmail.com, mobil: 20/219-8858)

Agóra Gyermekkuckó névvel új fiókkönyvtár nyílik a Somogyi-könyvtár működtetésében

Szeged új közművelődési és tudományos központja, a Szent-Györgyi Albert Agóra földszintjén december 13-án, Agóra Gyermekkuckó elnevezéssel, a központ megnyitásával egy időben új, családias hangulatú fiókkönyvtár nyílik a Somogyi-könyvtár működtetésében.
A megnyitás utáni napokban a Gyermekkuckó munkatársai a szép, új könyvek mellett interaktív játékokkal, diafilmvetítéssel és mesés karácsonyi foglalkoztatóval várják a betérőket.

Orbán Hédi, az Agóra igazgatója így vall a társintézmény befogadásáról: „Szeged azon közösségi terébe, ahová várhatóan naponta 300-400 látogató betér, fontos pluszszolgáltatás, hogy jelen legyen a könyv és a könyvtár.”
Az Agóra céljaival összhangban, bibliotéka vezetése számára pedig fontos minél közelebb menni a lehetséges felhasználókhoz, hiszen az információhoz való hozzáférésre, valamint az olvasásra, mint élményre minden gyermeknek szüksége van. Az Agóra olyan közösségi tér, ahol változatos együttlétekre van lehetőség, így egy időben, egy helyen több tevékenységben lehet majd részt venniük a látogatóknak, várhatóan a Gyermekkuckó könyvtári kínálatában is!

Az Agóra Gyermekkuckó hétköznapokon 13 órától 18 óráig, szombaton pedig 9-től 13 óráig, főként új könyvekkel várja leendő kicsi és nagy olvasóit.

Álmodd meg az Agóra Gyermekkuckó logóját! – logópályázat 16 éven aluliaknak

A szegedi Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckó logópályázatot hirdet, amely pályázatra minden érdeklődőt szívesen vár és fogad az alábbi feltételek szerint:

Azok a 16 éven aluli érdeklődők nevezhetnek egyénileg vagy csoportosan, akik kreativitást éreznek magukban az új és játékos környezet szimbólumának megteremtéséhez.

Az ötletek kivitelezésé szabadon választott technikával készülhet.
A benyújtás határideje: 2013. január 31.

Az elkészült műveket névvel, elérhetőséggel, életkor megjelölésével várják sok szeretettel!

A benyújtás lehetséges módjai:
– Személyesen a Somogyi-könyvtár Agóra Gyermekkuckóban (Kálvária sgt. 23.) vagy a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában (Dóm tér 1-4.)
– E-mailben az agora@sk-szeged.hu e-mail címen.
A pályamunkákat az Agóra Gyermekkuckó könyvtárosai bírálják el: Szabina néni és Lili néni
A nyertes ötlet lesz a Gyermekkuckó szimbóluma!

Andóczi Balogh Éva
PR-munkatárs
Somogyi-könyvtár

Leave a Reply 355 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: