< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Bejelentkezés az evakörbe

| Mobile | RSS

Bejelentkezés az evakörbe

2012. december 11. | hozzászólás | Nav

Azon adózóknak, akik 2013. január 1-jétől a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagy a kisvállalati adót választják, ki kell jelentkezniük az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól.
Az eva hatálya alá újonnan bejelentkezők a 2013. évre vonatkozóan az adónem választását 2012. december 1-je és december 20-a között a székhelyük szerint illetékes megyei adóigazgatóságokon tehetik meg, mely bejelentkezést 2012. december 20-ig írásban akár vissza is vonhatják. Az evából való kijelentkezést ugyancsak ezen határidőn belül lehet megtenni, mely határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztését lehet benyújtani. Az egyéni vállalkozók a bejelentkezés során a nyilatkozhatnak arról is, hogy a társadalombiztosítási járulékot, a nyugdíjjárulékot (tagdíjat), valamint a természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulékokat havonta a tevékenység piaci értékét meghaladóan fizetendő járulékalap után fizetik meg.
Kijelentkezés esetén a megfelelő számú adatlapon kötelesek az erre kötelezettek az általános forgalmi adókötelezettség tekintetében bejelentést tenni. A nyilatkozaton fel kell tüntetni, hogy evaalanyiság megszűnése miatt történik a bejelentés, valamint meg kell jelölni az általános forgalmi adó tekintetében 2013. január 1-jétől alkalmazandó adózási módot.
Amennyiben adózó 2012. december 20-án nem felel meg az e törvényben meghatározott bármely feltételnek, vagy az állami adóhatóságnál, vámhatóságnál, továbbá önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása van, köteles bejelentést tenni az adóhatóság felé arról, hogy a következő adóévben adókötelezettségeit már nem az e törvényben meghatározott adóalanyra vonatkozó rendelkezések alapján fogja teljesíteni.

Az evába való bejelentkezésre, illetve kijelentkezésre szolgáló adatalapok letölthetőek a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).


Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága

Leave a Reply 2103 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: