< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Semjén “szemtelen visszaszólása” verte ki a biztosítékot

| Mobile | RSS

Semjén “szemtelen visszaszólása” verte ki a biztosítékot

2012. december 12. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Semjén Zsolt és politikai segítőtársai buzgón próbálják lezártnak nyilvánítani a miniszterelnök-helyettes egyre dagadó szakdolgozat-botrányát. Egy kedd esti nyilatkozat arra figyelmeztetett, éppen Semjén viselkedése teszi elképzelhetetlenné a lezárást.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozott Sik Endre szociológus, egyetemi tanár a Semjén-botrányról. Sik Endre egyike volt annak a tizenkét professzornak, akik aláírták a tiltakozást Semjén-ügyben.

Sik Endre elmondta, hogy miért adtak ki nyilatkozatot az ELTE professzorai. A miniszterelnök-helyettes szakdolgozatáról kiderült, hogy Semjén és hajdani konzulense szövegei között jelentős átfedés van. Nem lehetett szétválasztani Semjén és a konzulens felelősségét. Az ELTE vizsgálata annyit állapított meg, hogy jogi felelősségre vonásra nincs mód, de ami Semjén Zsolt szakdolgozatának írásakor történt, erkölcsileg elfogadhatatlan.

És ekkor jött a meglepetés: “Egy hallgató beszólt” – folytatta Sik Endre. Semjén Zsolt azzal állt elő, hogy ő jó tanuló volt, és különben is, a szakdolgozatot 20 éve írta, ha eddig nem jöttek rá a kifogásolható eljárásra, akkor “a pénztártól való távozás után panasznak helye nincs.”

– Ez elfogadhatatlan. Nemcsak az egyetem szelleme, nemcsak az ELTE számára az, hanem elsősorban a diákok számára elfogadhatatlan – mondta Sik Endre. – A diákjaink becsületes diákok. Ha most nem állunk ki azzal, hogy ez elfogadhatatlan dolog, az az ő semmibe vevésük lenne – mondta az egyetemi tanár.

A biztosítékot tehát Semjén Zsolt “szemtelen visszaszólása” verte ki – szögezte le Sik Endre. A professzorok nyilatkozatának célja elsősorban az volt, hogy a diákok számára egyértelmű legyen: az a viselkedés, amit Semjén Zsolttól látnak, elfogadhatatlan.

Plagizálás helyett látomás?

Időközben elterjedt az interneten egy másik KDNP-s politikus igen rosszul sikerült nyilatkozata ebben az ügyben. Rubovszky György tréfálni próbált az ATV munkatársának kérdésére.

“Döbbenten állok ez előtt a hír előtt” – közölte az ELTE vizsgálatának eredményéről az atv.hu-val Rubovszky György kereszténydemokrata képviselő. A kormánypárti politikus szerint Semjén nem plagizálhatott Molnár Attila Károlytól (a konzulenstől), hiszen dolgozata egy évvel korábban jelent meg, mint Molnáré. Ebből az következik, hogy Semjén nem plagizált, “hanem látomása volt”. Hozzátette: “egyszerűen bohócot csinál magából az ELTE”. Hangsúlyozta: Molnárnak kellett volna észrevennie a két dolgozat közötti egyezést, amikor a leendő miniszterelnök-helyettes megvédte a sajátját. “A szerzői jog szerint annak van előnye, aki először a nyilvánosság elé lépett, nem annak, aki kitalálta” – közölte Rubovszky, aki szerint “az egész egy rettenetesen gusztustalan, rosszul sikerült támadás a miniszterelnök-helyettes ellen”. Úgy vélte: “az egyetem megalapozatlanul sérti és támadja Semjén Zsoltot”.

Sik Endre ezzel kapcsolatban az ATV-ben megerősítette: az egyetem nem tudja és nem is akarja eldönteni, hogy az egykori konzulens és egykori hallgatója jelentős szövegrészei miért egyeznek. Maga a szövegazonosság azonban erkölcstelen. Semjén és Molnár beszélje meg, mi történt, álljanak a nyilvánosság elé, és tárják fel, kié a felelősség. Az viszont teljesen elfogadhatatlan, hogy az “eltelt 20 évre” hivatkozik Semjén Zsolt.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 197 megnézve, 1 alkalommal mai nap |