< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Dániel börtönbe megy és beperli a Kúria elnökhelyettesét

| Mobile | RSS

Dániel börtönbe megy és beperli a Kúria elnökhelyettesét

2012. december 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A másodfokon eljáró Kaposvári Törvényszék – súlyosbítva a szeptemberben első fokon eljáró Siófoki Városi Bíróság ítéletét – jogerősen kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte Dániel Péter ügyvédet, amiért vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós szobrát. Dániel az atv.hu-nak azt mondta, egyrészt nem fizet, inkább leüli helyette a nyolcvan nap fogházat, másrészt felülvizsgálati és perújítási kérelemmel él, harmadrészt feljelenti és beperli Kónya Istvánt, a Kúria elnökhelyettesét.

Dániel Pétert azért ítélték el, mert – mint arról beszámoltunk – májusban piros festékkel leöntötte a kereki Horthy-szobrot. Dánielt a Siófoki Városi Bíróság első fokon megrovásban részesítette. Az elsőfokú ítélet ugyanakkor megállapította, hogy „erkölcsileg pozitív tartalmú és társadalmilag hasznos figyelemfelhívás volt” Dániel Péter cselekedete.

Nem sokkal később Kónya István, a Kúria elnökhelyettese úgy nyilatkozott nem helyénvaló, ha egy bíró erkölcsileg pozitívnak minősít erőszakos cselekményt, például egy szoborrongálást, a bíróságnak pedig mindig ügyelnie kell arra, hogy kerülje a cselekmények történelmi vagy politikai értékelését.

Dániel Péter az atv.hu-val közölte: Kónya beperlésével teljesen tudatosan várt. Azért csak most pereli be, mert meg akarta várni a jogerős ítéletet. Mint fogalmazott, a Kúria elnökhelyettese nyilatkozatának megítélését súlyosbítja, hogy annak konkrét következménye lett: a Kaposvári Törvényszék ugyanis sokkal súlyosabb ítéletet mért ki rá, mint az első fokon eljáró Siófoki Városi Bíróság. „Nem akartam azt elhinni, hogy az orbáni diktatúra megrendelését a bíróság teljesíti” – fogalmazott, hozzátéve: „ez olyan, mintha egy vezető fideszes politikus egy bőrönd pénzzel ment volna le Kaposvárra”. Az elítélt ügyvéd arra hívta fel a fegyelmet, hogy „ez az ügy pillére ennek a fasizálódó hatalomnak, Kaposvárott olyan döntés született, amely teljes feloldozást ad Horthynak”.

Dániel Péter hozzátette: felülvizsgálati kérelemmel él, egyúttal perújítási kérelmet is bead, utóbbit a Kónya-nyilatkozat miatt. Közölte: a kúriai elnökhelyettes ellen polgári pert is indít és fel is jelenti. Úgy vélte: Kónya folyamatban lévő ügyről nem nyilváníthatott volna véleményt.

A másodfokú ítélet jogerős, az általa kezdeményezett, az üggyel kapcsolatos pereknek nincs halasztó hatálya – hangsúlyozta Dániel Péter, hozzátéve, hogy mivel nem hajlandó a kétszázezres büntetést kifizetni, elkezd egyeztetni a hatóságokkal büntetése letöltése megkezdésének időpontjáról.

„Ma a hatalom, az orbáni diktatúra tette rám a sárga csillagot” – fogalmazott interjúalanyunk. Mivel a közelmúltban a sajtóban elterjedt a hír, hogy Dániel Péter alijázik, rákérdeztük erre. Úgy reagált: nem fog megszökni, leüli a büntetését és utána alijázik. Felvetésünkre, hogy alijázása esetén izraeli állampolgárként nem kérné-e, hogy a büntetését Izraelben töltse le, Dániel Péter közölte: nem Izraelben, „hanem a fastisztoid magyar államhatalom börtönében” akarja letölteni büntetését. A csütörtöki ítélet megerősítette őt abban az elhatározásában, hogy alijázni fog.

„Ma halt meg a lelkem magyar felének legutolsó darabja” – tette hozzá.

atv.hu, Facebook, Szegő Péter

forrás:atv.hu

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |