< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Pár milliárdért ronthatja a rákosok esélyeit a kormány

| Mobile | RSS

Pár milliárdért ronthatja a rákosok esélyeit a kormány

2012. december 13. | hozzászólás | Életképek/bulvár

A nagy értékű gyógyszeres kezelések számának drasztikusan csökkentését tervezi a kormány – írja az Index egy az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján megjelent előkészítő anyagra hivatkozva. Ha a kormány elfogadja, azok az áttétes rákos betegek, akiknek már csak néhány hónapjuk van hátra, első körben nem juthatnának hozzá az életüket nagy eséllyel meghosszabbító modern gyógyszeres kezelésekhez, miközben a költségvetés csak néhány milliárdot spórolhat.

Szigorúbb előírások alapján kell kiválogatniuk az orvosoknak a rákos betegek közül, hogy kik részesülhetnek a modern gyógyszeres kezelésekből, ha a kormány rábólint arra a rendeletre, amelynek tervezete nem rég jelent meg az EMMI honlapján – hívta fel a figyelmet a tervezett változtatásra az Index.

A lap információi szerint az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az “egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról” szóló közleményében az rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket.

Az Index szakmai forrásai szerint a betegszám-csökkentés leginkább a vastagbélrákkal küzdőket érintheti, de a kiválasztáshoz a korábbiaknál jóval több kritériumnak kell megfelelnie például a mellrákkal küzdő nőknek is.

A laikusok számára nehezen kibogozható módosító szöveg azt írja elő, hogy első körben csak azok az áttétes vastagbélrákos betegek részesülhetnek a célzott gyógyszeres kezelésben, akiknél van esély arra, hogy végelegesen meggyógyulnak, vagy operálható állapotba kerülnek. A súlyosabb eseteknél, tehát azoknál, akiknél néhány hónapon belül végzetessé válhat a daganatok terjedése, első körben kemoterápiát kell alkalmazni, és csak akkor lehet váltani a gyógyszerre, ha a hagyományos kezelés nem javított az állapotukon.

Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa az Indexnekfelháborítónak és betegellenesnek nevezte a minisztéiumi tervezetet, mert az szerinte kifejezetten ellehetetleníti a vastagbélrák kezelését, és 8-10 éves visszalépést okoz a gyógyítás színvonalában.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke azért nevezte lesújtónak a tervezetet, mert abban kizárólag közgazdasági szempontok érvényesülnek, és nem veszik figyelembe azt a kifejezthetetlen lehetőséget, amit egy négy hónapos túlélés helyett egy 18 hónapos jelenthet egy-egy család számára.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |