< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Litvinyenko kettős ügynök volt

| Mobile | RSS

Litvinyenko kettős ügynök volt

Az angol titkosszolgálatnak, közkeletű nevén az MI6-nek is dolgozott Alekszandr Litvinyenko, az az orosz kém, akit 2006 novemberében halt meg, miután titokzatos körülmények között polónium 210-es izotóppal megmérgezték.

A részletekre a BBC tudósítása szerint egy angliai bírósági meghallgatáson derült fény, mint ahogy arra is, hogy az orosz ügynököt, aki korábban szolgált a szovjet titkosszolgálat, a KGB, később pedig az utódügynökség, az FSZB kötelékében is, a bíróságnak bemutatott dokumentumok alapján az orosz titkosszolgálat tette el láb alól.

Bár nem sokkal az eset után felmerült a gyanú, hogy az FSZB egykori alezredesének meggyilkolását Vlagyimir Putyin akkori orosz elnök rendelte el, az orosz hatóságok mindezidáig tagadták, hogy közük lett volna az ügynök halálához, és nem voltak hajlandóak a briteknek kiadni Andrej Lugovoj volt KGB-s ügynököt, a gyilkosság fő gyanúsítottját sem.

A londoni bírósági meghallgatáson, amelyen részt vett Litvinyenko özvegyének ügyvédje is, kiderült, hogy az ügynök spanyol kémekkel együtt az orosz maffia ügyében nyomozott az MI6 megbízásából, és feleségével közös bankszámlájukra a spanyol és az angol titkosszolgálattól is érkeztek utalások.

forrás:index.hu

Leave a Reply 234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |