< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása

| Mobile | RSS

Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása

2012. december 14. | hozzászólás | Közélet

Az év első tíz hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 14,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest, a növényi termékek 15,4, az állatiak pedig 12,1 százalékkal drágultak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára októberben tovább emelkedett a szeptemberi 29,8 százalékos emelkedés után, ezáltal 38,7 százalékkal voltak magasabb az egy évvel korábbinál, amiben a tavalyi bázisnak is szerepe lehetett, amikor is jelentősen lelassult az áremelkedés üteme. Az aratás után még tonnánként 50 ezer forint alatt kínálták a búzát, s a kukorica ára sem volt sokkal efölött. Az őssel már 60-70 ezer forinton jegyezték a búza az árutőzsdén, igaz a kukorica már erre szintre nem követte. A búza ára átlagosan 66 400 forint volt tonnánként, ami az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos növekedést mutat. A gyenge termésmennyiség mellett a kukorica 58 300 forintba került tonnánként, ami megközelítőleg 5 százalékkal alacsonyabb, mint amilyen szeptemberben volt. A Népszava információi szerint a sütőipar az év eleji kilónkénti 45-47 forint helyett, jelenleg már 92-95 forint között jut hozzá a liszthez. A kenyér legfontosabb alapanyaga az alapvető élelmiszer árának 35-40 százalékét teszi ki. Az energia- és bérköltségek, valamint a szinte kizárólag importból származó adalékanyagok miatt jövőre 10-15 százalékos kenyér áremelés sem kizárt.

A KSH adatai szerint a zöldségfélék termelői ára októberben 33,5, a gyümölcsöké pedig 18,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A gyümölcsök között az alma és a szőlő értékesítése jelentős ebben az időszakban. A burgonya termelői ára októberben 47,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az első félévben még olcsóbb volt, mint tavaly. A vágóállatok termelői ára 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára továbbra is 400 forint felett volt kilogrammonként, ami 21,1 százalékkal magasabb, mint az előző évi októberi árszint. A vágóbaromfi ára ugyanezen időszak alatt 9,4 százalékkal növekedett. A vágómarha ára a tavalyi jelentős emelkedés után az előző hónaphoz viszonyítva viszont 12 százalékkal csökkent és 20,3 százalékkal az egy évvel korábbi szintje alá esett. Lapunk úgy tudja, decemberre az élő sertés felvásárlási ára kilónként valamivel 400 forint alá csökkent, egyebek mellett az európai, főleg a német árak csökkenése miatt. A magas takarmány árak miatt az állattartók kilónként 80-90 forintos veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

NÉPSZAVA-információ /

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: