< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Magyarország – Orbán után

| Mobile | RSS

Magyarország – Orbán után

2012. december 16. | 2 hozzászólás | Életképek/bulvár


Magyarország – Orbán után

Budapest – A Demokratikus Koalíció válaszolt az MSZP megkeresésére. A Mesterházy Attila pártelnöknek írott levelet, amelyben Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a megtárgyalandó témakörökről is ír, az alábbiakban ismertetjük. A volt miniszterelnök a tavalyi, az Operaház előtt tartott nagy tüntetés egyéves évfordulójára újabb demonstrációt javasol.

Magyar Szocialista Párt
Mesterházy Attila
elnök, frakcióvezető úr
részére

Tisztelt Elnök Úr!
Kedves Attila!

Szóbeli pozitív válaszunk után írásban is megerősítem: a Demokratikus Koalíció elnöksége örömmel fogadta kezdeményezéseteket, hogy a demokratikus ellenzék szervezetei folytassanak tárgyalásokat a program alapú összefogás érdekében.

A DK megalakulása óta hirdeti, hogy nem elegendő az Orbán-kormányt leváltani, meg kell dönteni Orbán Viktor antidemokratikus, tekintélyelvű, önkényuralmi rendszerét. Ehhez a demokratikus erőknek alkotmányozó többséget kell szerezniük a következő országgyűlési választáson, ami csak a demokratikus pártok, szervezetek és mozgalmak teljes körű összefogásával lehetséges. Ebből a megfontolásból fogadtuk el korábban is az együttműködésre szóló meghívásokat, előbb a Szolidaritásét, később az Együtt 2014-ét.

Tegyük hozzá ehhez, hogy az állampolgárok Orbán-kormánnyal elégedetlen nagy többségében is elemi igény él az ellenzéki összefogás iránt. Különösen így van ez, mióta a Fidesz saját érdekeinek megfelelően alakította a választási törvényt, és a választási vereségtől való félelmében azóta is újabb és újabb ötleteknek a törvénybe emelésével próbálja fokozni tisztességtelen előnyét. Az ellenzék összefogása megteremtené a választási győzelem reális lehetőségét, és mozgósíthatná az egyelőre passzív választók jelentős részét.

Minthogy az Orbán-rendszert elsöprő szövetségnek az alkotmányosság, a demokrácia és a jogállam helyreállításának aktusán túl kormányoznia is kell az országot, a Demokratikus Koalíció elnöksége is időszerűnek tartja, hogy a demokratikus ellenzékhez tartozó politikai erők megkezdjék elképzeléseik egyeztetését.
Az általatok ajánlottakon túlmenően, esetleg azok részeként javasoljuk megtárgyalni az alábbi fontos kérdéseket is:
a.) Társadalmi-gazdasági megállapodás előkészítése a gazdaság újjáépítése érdekében szükséges gazdaságpolitika társadalmi elfogadtathatósága érdekében;
b.) az egyre gyorsabban nyíló jövedelmi olló zárása;
c.) a titkosszolgálati és ügynökakták nyilvánossága;
d.) a párt- és kampányfinanszírozás szabályai;
e.) a szélsőjobboldallal szembeni közös föllépés, a szélsőséges politikai mozgalmak visszaszorításának lehetőségei.

Kérlek, fontoljátok meg e témáknak a tárgyalások napirendjére történő fölvételét is.

Javasoljuk, hogy a tárgyalások első fordulójára ne csak szimbolikus időpontban (a nagy operaházi ellenzéki tüntetés egyéves évfordulóján), de szimbolikus helyszínen is kerüljön sor. Ilyen lehet az ELTE jogi kara, ahol 1989-ben az Ellenzéki Kerekasztal megkezdte működését, vagy Nagy Imre II. kerületi Orsó utcai háza.

Szimbolikus gesztus volna továbbá és sürgető társadalmi igényt elégítene ki, ha január 2-a, az ellenzéki politikai szervezetek összefogásáról szóló tárgyalások megkezdésének napja estéjére a résztvevő ellenzéki erők nagy, közös demonstrációt hirdetnének ugyanoda, ahová egy évvel korábban: az Operaház elé.

A tárgyalások sikeres befejezése és a demokratikus ellenzék egységének mielőbbi létrejötte reményében

üdvözlettel
Gyurcsány Ferenc
a DK elnöke

forrás:amerikai népszava

Leave a Reply 237 megnézve, 1 alkalommal mai nap |