< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Egyszerűsödik a jövedékiadó-visszatérítés

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Egyszerűsödik a jövedékiadó-visszatérítés

2012. december 17. | hozzászólás | Nav

2013-ban változnak a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, valamint a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás érvényesítésére vonatkozó szabályok.

A vállalkozói adminisztratív terhek csökkentésére a Kormány által hozott határozat feladatként határozta meg az agrárgazdaság szabályozásához kapcsolódó vállalkozói adminisztratív terhek csökkentését.

A Kormány ezt elsősorban a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a szőlő- és gyümölcsös ültetvények műveléséhez nyújtott csekély összegű (de minimis) támogatás érvényesítésére vonatkozó eljárások egy kérelemben történő előterjesztés lehetőségének biztosításával, valamint a vonatkozó eljárások egyszerűsítésével kívánta elérni.

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés egyszerűsítése az alábbi elemeket tartalmazza:

· A falugazdászok által végzett, a munkaműveletek elvégzésére vonatkozó előzetes igazolás kiadás megszűnik.

· A munkaműveletek elvégzéséről és a földterület jogszerű használatáról, a vonatkozó számlák adattartalmáról a mezőgazdasági termelő a jövedéki adó-visszaigényléséről benyújtott bevallásában nyilatkozik.

· A vámhatóság az igényjogosultságot, kockázatelemzési és ellenőrzési tevékenysége keretében fogja vizsgálni és az ellenőrzésre kiválasztott visszaigénylő esetén a munkaművelet elvégzése tekintetében, elektronikus úton megkeresi a mezőgazdasági szakigazgatási szervet, illetőleg a vízügyi hatóságot, amelyek a megkeresésre 10 napon belül elektronikusan válaszolnak.

· A földhasználatot szintén a vámhatóság ellenőrizheti a TakarNet rendszerből.

· A mezőgazdasági termelőnek 2013. január 1-jétől a papír alapon benyújtott bevallás esetén sem kell csatolni a gázolaj adózott voltát igazoló számlákat (2014. január 1-jét követően a mezőgazdasági termelők kizárólag elektronikus úton érvényesíthetik jövedékiadó-visszatérítési igényüket).

· A jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a mezőgazdasági termelő a gázolaj vásárlásáról vagy a gépibérmunka-szolgáltatás igénybevételéről saját nevére szóló, a bevallás benyújtását megelőző három éven belül kiállított számlával rendelkezzen.

A jövedékiadó-visszatérítés érvényesítésére szolgáló BEV_J04 nyomtatvány képe a NAV honlapján, a „Letöltések-egyéb/Nyomtatványtervezetek 2013” menüpontban elérhető.

A csekély összegű „de minimis” támogatási – a gyümölcsös, szőlő művelési ágban – kérelmet kizárólag a tárgyévet követő évben évente egyszer a gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó éves bevallásban lehet benyújtani, melyet a vámhatóság megküld a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részére.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal bírálja el továbbra is a csekély összegű „de minimis” támogatást, azonban amennyiben a vámhatóság a jövedékiadó-visszatérítésre vonatkozó bevallást – jogosulatlan jövedékiadó-visszaigénylésre tekintettel – elutasítja, úgy az új körülményekre tekintettel ismételten benyújtott bevallás esetén a csekély összegű „de minimis” támogatási kérelem már nem érvényesíthető, mivel az elutasításról, azaz a jogosulatlan jövedékiadó-visszaigénylés tényéről a vámhatóság értesítést küld a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak.

Suller György Attila őrnagy

vám- és jövedéki szóvivő

sajto@nav.gov.hu

Sajtó és Kommunikációs Főosztály

Leave a Reply 2079 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: