< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Megússza-e a recessziót a magyar gazdaság 2013-ban?

| Mobile | RSS

Megússza-e a recessziót a magyar gazdaság 2013-ban?

2012. december 19. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A gazdaságkutatók mínusz 0,2 és plusz 0,3 százalék közé teszik a jövő évi GDP-változást.

A jövő évre 0,2 százalékos visszaesés és 0,3 százalékos növekedés között szóródnak a nagy gazdaságkutatók előrejelzései a bruttó hazai termék (GDP) alakulását illetően. A Pénzügykutató 0,2 százalékos gazdasági visszaesést, a Kopint-Tárki és a GKI Gazdaságkutató stagnálást prognosztizál – hangzott el a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) kedd délutáni budapesti rendezvényén. A Századvég Gazdaságkutató szintén a nap folyamán megjelent előrejelzése szerint jövőre 0,3 százalékkal nő a GDP.

A Magyar Nemzeti Bank ugyancsak ma kiadott inflációs előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-növekedést vár 2013-ra, a kormány jövő évi költségvetési tervezete 0,9 százalékos gazdasági növekedéssel készült. A magyar gazdaság növekedési alapjai meggyengültek, és ennek következménye az idei gazdasági visszaesés, illetve a jövő évi stagnálás közeli állapot – mondta Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa. Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója a bizonytalan gazdasági környezetre, a gazdasági szereplők bizalmatlanságára és a hitelezés befagyására figyelmeztetett.

Ami a jövő évi inflációt illeti, a Századvég Gazdaságkutató 4,3 százalékot vár, a GKI 5,0, a Kopint-Tárki 5,2, a Pénzügykutató 5,3 százalékot. Az MNB friss prognózisa 3,5 százalék, a jövő évi költségvetés 5,2 százalékos inflációval készült.

Vértes András, a GKI elnöke azzal magyarázta a 5,0 százalékos inflációt, hogy a háztartási energia 10 százalékos csökkentése az árakba való durva beavatkozás, amit a szolgáltatók kénytelenek lesznek valahogy kompenzálni. Jelezte azt is, hogy ha a kormány 5,2 százalékos árnövekedést vár, akkor “valami még van a tarsolyában”. Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója – aki egyébként a jegybank folyamatos kamatcsökkentésében kisebb kockázatot látott, mint kollégái – szerint a háztartási energia részesedése a fogyasztói kosárban csak 5 százalék, ezért korlátozott hatása lesz az energiaárak csökkentésének.

A háztartások fogyasztása az idei 2 százalékot meghaladó zsugorodás után valamennyi intézet szerint visszaesik jövőre. A legkisebb csökkenést a Századvég Gazdaságkutató jelzett, mínusz 0,2 százalékot, a Kopint-Tárki mínusz 0,8, a GKI mínusz 1,0, a Pénzügykutató mínusz 1,4 százalékkal számol. A beruházásoknál is folytatódik a lejtmenet 2013-ban: a Századvég Gazdaságkutató szerint 0,3 százalékkal, a GKI és a Pénzügykutató szerint 2,0 százalékkal, a Kopint-Tárki szerint pedig 5,0 százalékkal esnek vissza a beruházások. Az euró jövő évi átlagos árfolyamát az MKT rendezvényén szereplő gazdaságkutatók 285-287 forintban jelölték meg.

A jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány a gazdaságkutatók szerint nem lépi túl a 3 százalékot, a legalacsonyabb a Századvég Gazdaságkutató 2,7 százalékos előrejelzése.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |