< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a NÉBIH

| Mobile | RSS

Bejgliket tesztelt és ellenőrzött a NÉBIH

2012. december 21. | hozzászólás | nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) karácsony közeledtével a bejgli termékeket összehasonlító vizsgálati eredményei ismertetésével szeretné megkönnyíteni a vásárlók döntését.
A NÉBIH által koordinált kiemelt bejgli ellenőrzés alkalmával 2012 decemberében a Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai előállító létesítményekben (pékségek, cukrászatok), valamint kisebb és nagyobb kereskedelmi egységekben egyaránt ellenőrzéseket végeztek.
A célellenőrzés a bejglik biztonsági, valamint minőségi tulajdonságaira egyformán kiterjedt, tehát a hatóság ellenőrizte a Magyar Élelmiszerkönyvekben foglalt előírások teljesülését (alak, felület, bélzet, szag, íz, valamint cukortartalom, zsírtartalom és töltelékarány), a jelölésre és a tömegre vonatkozó követelményeket. A laboratóriumban mindezek mellett Salmonella és penész jelenlétet, és a mák töltelékű termékek esetén a mák morfin tartalmát is vizsgáltaák. A helyszíni előállítói hatósági ellenőrzések során a gyártmánylapok, az anyagnorma, a ténylegesen felhasznált összetevők ellenőrzése is megtörtént.
A célellenőrzés során 41 terméket mintáztak meg, amely 304 laboratóriumi vizsgálatot jelentett.
A bejgli előállításához használt mák alapanyagok ellenőrzése esetében nem volt határérték feletti alkaloid (morfin, kodein, tebain, narkotin) tartalom, valamint egyetlen termékben sem volt kimutatható a Salmonella baktérium vagy penész jelenlét. Az ellenőrző hatóság a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt cukor és zsírtartalom határértékeknek nem megfelelő terméket sem talált. A vizsgált termékek között 1 megkülönböztető jelzéssel ellátott bejglinek és 2 „normál” bejglinek a töltelékaránya nem érte el a minimálisan előírt határértéket. A hatóság 2 esetben talált nem megfelelőséget tömegellenőrzés során. A legtöbb hibát a termékek jelölése, illetve érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata során találtak a hatóság szakemberei. A jelölés tekintetében az ellenőrzés során 21 termék esetében hiányosságokat tártak fel a hivatal munkatársai. 39 termék érzékszervi tulajdonságainak vizsgálata történt meg, amelyek közül a szakemberek 7 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek.
A 41 termékből 29-nél történt meg a hatósági eljárás megindítása, amelyből 7 esetben figyelmeztetésben részesítik majd a termék gyártóját. 22 termék kapcsán az élelmiszer-ellenőrzési bírságok várható összege – az előzetes adatok alapján – 2 630 000 Ft lesz, amelyek kiszabására a fentiekben részletezett minőségi hibák miatt kerül sor.

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Leave a Reply 286 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: