< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hegedűs: nem gazdasági, hanem politikai döntés az energiár-csökkentés

| Mobile | RSS

Hegedűs: nem gazdasági, hanem politikai döntés az energiár-csökkentés

2012. december 24. | 1 Hozzászólás | Közélet

A legújabb közlönyben megjelent az a kormányrendelet, amely alapján az energiaszolgáltatók január elsejétől tíz százalékkal kötelesek csökkenteni a lakossági gáz, áram és távfűtés díját. Ez csaknem négymillió embert érint. A miniszterelnökséget vezető államtitkár korábban azt mondta, hogy az intézkedés vesztesei a nyugati multinacionális energiakereskedő cégek lesznek. Az ágazat szolgáltatói egyelőre tanulmányozzák a rendeletet, így még nem tudják megítélni, hogy milyen következményekkel jár számukra a tízszázalékos bevételkiesés.

„Magyarországon 2013. január elsejétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és az áram ára” – jelentette be Lázár János december 6-án az Állatkertnél. Az államtitkár akkor közölte: a költségcsökkentés minden családot egyformán érint, mérlegelés nincs.

„2013 végén több százezer forint marad ott a családoknál az én megítélésem szerint. Ez a csökkentés nyilvánvalóan a kereskedőket fogja hátrányosan érinteni ezek kivétel nélkül nagy nyugati multicégek” – mondta akkor a miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Energiaköltségeiket csak azok tudják legalább százezer forinttal csökkenteni, akik erre évente több mint egymilliót költenek. Ehhez nagyjából négyszáz négyzetméter körüli lakás kell. Az MSZP szerint az energiaár egységes csökkentése ezért is elhibázott lépés.

„Sokkal igazságosabb lett volna – ha már csökkentésben gondolkoznak – hogy az alacsony keresetűek és az átlagos keresetűek esetében, az átlagos fogyasztók esetében csökkentik az árakat, a magas fogyasztások esetében viszont nem” – közölte Burány Sándor, az MSZP országgyűlési képviselője.

Egy átlagos fogyasztó nagyjából évente húsz-huszonötezer forintot nyerhet az energiaár tíz százalékos csökkentésével. Az energiaszolgáltatók viszont a teljes nyereségüket elvesztik, ennek hatása kiszámíthatatlan a szakértő szerint.

„Nemcsak, hogy profit nem keletkezik, hanem még a valós költségeket, a szállító hálózat költségeit, az ott dolgozók költségeit sem tudja fedezni, ha ez a tíz százalékos áremelés teljes egészében őket terheli” – mondta az ATV-nek Hegedűs Miklós, a Gazdaságkutató Intézet ügyvezető igazgatója. Szerinte tévedés az a feltételezés, hogy a szolgáltatók irreális profithoz jutnak és a tíz százalékos elvonást is kibírják.

„Létszámot küldenek el, a béreket befagyasztják, hiszen nincs miből fizetni az ott dolgozókat, aminek azért a nemzetgazdasági kisugárzása jelentősebb, mint maga a tízszázalékos lakossági energiaár-csökkenés” – hangsúlyozta az ATV-nek a szakember.

Hegedűs Miklós szerint nem gazdasági, hanem politikai döntés született, hiszen közeleg a parlamenti választások ideje.

atv.hu

Leave a Reply 282 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: