< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Az ellenzék már vágja a centit

| Mobile | RSS

Az ellenzék már vágja a centit

2012. december 29. | hozzászólás | Közélet

Budapest – Január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről – közölte az egyeztetéseket kezdeményező MSZP frakcióvezető-helyettese, Harangozó Tamás.

Budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a szocialisták felkészülten várják a tárgyalásokat, és konkrét programjavaslatokkal érkeznek már az első fordulóra is, amelyet az új alaptörvény hatálybalépése ellen tiltakozó, operaház előtti tüntetés évfordulóján tartanak meg.

Mesterházy Attila MSZP-elnök november végén jelentette be, hogy szakpolitikai egyeztetésekkel kezdődő, a jövő év végére a közös jelölt- és listaállításig, azaz egy választási szövetség létrehozásáig vezető tárgyalásokat kezdeményez az MSZP a demokratikus ellenzéki pártokkal és szervezetekkel. A szocialisták az Együtt 2014 választói mozgalom alapítóit – a Haza és Haladás Egyesületet, a Milla Egyesületet és a Magyar Szolidaritás Mozgalmat -, az LMP-t, a Demokratikus Koalíciót, a 4K!-t, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot és a Szövetségben, Együtt Magyarországért pártot keresték meg.

A szocialisták elnöke december közepén azt mondta, pozitív visszajelzéseket kapott az említett szervezetektől, így január első hetében közjogi-alkotmányjogi kérdések megvitatásával kezdődhetnek meg az egyeztetések. Egy kérdésre válaszolva Harangozó Tamás a csütörtöki tájékoztatón azt mondta: a jogállamról szóló megbeszélések megkezdése után szakpolitikai – gazdasági, foglalkoztatási – kérdésekben is hozzáfognak a tárgyalásokhoz azokkal a szervezetekkel, amelyek nyitottak erre.

Az MSZP-s képviselő szerint az ellenzéki pártok és mozgalmak mára megértették, hogy ellenségeskedés helyett közösen kell megoldást találniuk az itt élők mindennapi problémáira, valamint a demokratikus intézményrendszer helyreállítására. Hozzátette: a szocialisták a kormányváltás óta eltelt két évben száznál több javaslatukat terjesztették a parlament elé, a kormánytöbbség azonban – egy kivételével – leszavazta, illetve legtöbbször tárgysorozatba sem vette őket.

Az ország a kormányoldaltól is azt várná, hogy álljon készen a párbeszédre a közös célok eléréséért. Ez azonban csak akkor történhet meg, ha a Fideszben minél többen belátják, hogy Orbán Viktor a biztos bukás felé hajtja pártját és az országot, s ezért “megszabadulnak kompromisszumképtelen zsebdiktátoraiktól” – mondta Harangozó Tamás. “Sajnos ez csak a 2014-es választási vereség után várható – közölte a frakcióvezető-helyettes. – Addig az ellenzék és annak legnagyobb pártja, az MSZP, azon fog dolgozni, hogy Magyarország problémáira demokratikus, jogállami, a szolidaritáson és az igazságosságon alapuló megoldásokat dolgozzon ki, és ezeket ajánlja választási, majd kormányprogramként is.”

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 259 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: