< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Domján Edit Jászai Mari-díjas színésznő, a magyar színjátszás feledhetetlen művésze 80 éve született, és 40 éve halt meg

| Mobile | RSS

Domján Edit Jászai Mari-díjas színésznő, a magyar színjátszás feledhetetlen művésze 80 éve született, és 40 éve halt meg

2012. december 30. | hozzászólás | Kultúra

Domján Edit Jászai Mari-díjas színésznő a Sajtó- és fotóarchívum 2012. 52. és 2013. 1. hét érdekes emberei sorozatban
archivum hirlevel_fejlec_600

domjan

Budapest, 1968. augusztus 26.
Domján Edit, a Madách Színház tagja.
MTI Fotó: Keleti Éva
Domján Edit Jászai Mari-díjas színésznő, a magyar színjátszás feledhetetlen művésze 80 éve, 1932. december 25-én született, és 40 éve, 1972. december 25-én halt meg.

Budapesten született, édesapja gumigyári munkás volt. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1954-ben szerezte meg diplomáját. Pályáját a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, ahol elsősorban szubrett szerepekben lépett színpadra. 1961-ben a budapesti Petőfi Színház szerződtette. Musicalekben lépett fel, két kiemelkedő sikere: az Üvegcipő kis cselédje és a Koldusopera Pollyja. 1963-ban a Nemzetihez, 1964 őszén a Madách Színházhoz került. Többnyire vígjátéki figurákat alakított, ezekben a szerepekben érvényesültek legjobban utánozhatatlan kis gesztusai, karikírozó képessége, tiszta, bensőséges lírája, s nem utolsósorban vonzó nőiessége. A hatvanas években ő volt az ország legtöbbet játszó színésznője, ő vezetett egy 1967-es listát havi harmincegy fellépéssel. Kivételes sikere volt Marcel Achard A bolond lány című vígjátékának címszerepében, a darab évekig ment táblás házakkal a Madách Színház Kamaraszínházában.
Filmezni 1960-ban kezdett. A Két emelet boldogságban férjével, Kaló Flóriánnal egy könyvmoly házaspárt formáltak meg. Drámai erejéről tanúskodott az Új Gilgámes vélt betegséggel küszködő Lillája. Játszott még az Oldás és kötés (1962), Az utolsó előtti ember (1963), Az alvilág professzora (1969), az Imposztorok (1969) című alkotásokban. A televízió is gyakran foglalkoztatta, szinkronmunkákat is vállalt, csodálatosan mondott verset és mesét. Művészi munkáját 1965-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. Tiszta szívű, a művészetért, hivatásáért rajongó ember volt. A közönség imádta, a szakma elismerte, a kritikusok kedvence volt, pályatársai szerették, ő mégis magányos maradt. 1969-ben elvált a férjétől, s még inkább befelé fordult. 1972 januárjában találkozott Szécsi Pállal, a kor kedvelt énekes sztárjával.

domjan2

Márkus László és Domján Edit Molnár Ferenc: Ibolya című darabjában.Vámos László rendezésében.
Budapest, 1967. október 3.
MTI Fotó: Keleti Éva
A kölcsönös szimpátia hamarosan szerelemmé izzott, de csak pár hónapig tartott: a korkülönbség, mások pikírt megjegyzései hatására, az énekes életmódja feletti viták miatt októberben szakítottak.
Barátnőjének belső kiégésről panaszkodott: “Tudod, az utolsó tíz évben nagyon sokat szenvedtem. Elég volt.” Több alkalommal beszélt arról, hogy csak negyvenéves koráig akar élni, s ezt beváltotta: negyvenedik születésnapján, 1972. december 25-én önkezével vetett véget életének.
Barátai és pályatársai 1991-ben létrehoztak egy nevét viselő alapítványt: a fiatal, vidéki színésznők művészetének elismerésére alapított díjat minden év decemberében ítélik oda a vidéki színházak igazgatóinak javaslata alapján. Emlékére 2011-ben Budapesten utcát neveztek el Domján Editről.
forrás:MTVA Hirlevél

Leave a Reply 516 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: