< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Milliárdok a feketézőktől

| Mobile | RSS

Milliárdok a feketézőktől

2012. december 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Száznyolcvan milliárdot szedne be a kormány jövőre a feketegazdaság működtetőitől. A készpénzes fizetések korlátozása, a fordított adózás, a pénztárgépek elektronikus ellenőrzése és a két vállalkozási adó bevezetése egyaránt hozhat a konyhára.

Jelentős szeletet kanyarítana le a kormányzat a hazai feketegazdaságról: a szaktárca jövőre nagyjából 180 milliárd forintos bevételt vár az illegális szféra visszaszorítása érdekében meghozott adóügyi intézkedésektől. Az összeget azok a gazdasági szereplők fizethetik be, amelyek eddig nem vagy csak részben rótták le bevételeik után a különféle közterheket. Az illegális szféra egyébként meglehetősen terebélyes, szakmai becslések szerint a feketézők évente nagyjából kétezer milliárd forint adóbevételtől fosztják meg az államkincstárat.

Ez a legsúlyosabb probléma

A feketegazdaság mérséklését célul kitűző rendelkezések hátteréről Balog Ádám adott a Magyar Nemzet kérdésére részletes tájékoztatást. A Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára az egyik legsúlyosabb problémának a bevételek eltitkolását, a számla nélküli ügymenetet nevezte. A tapasztalatok alapján elmondta: adókötelezettségeik mérséklése érdekében bizonyos vállalkozások nem vallják be valamennyi üzletkötésüket. A visszafogott bevételek nyomán az érintetteknek csökkenteniük kell bevallott kiadásaikat is, emiatt partnereiktől nem mindig kérnek számlát.

A dolgozók sem kaphatják meg pénzüket

Az öngerjesztő folyamat végül oda vezet, hogy az adott cégek munkavállalói sem kaphatják meg legálisan bérük teljes összegét. Ennek megfelelően az államkasszát a munkabérekhez kapcsolódó közterhek elmaradása miatt éri a legnagyobb veszteség: a feketézők személyi jövedelemadójának, munkavállalói járulékának elmaradása és a munkáltatók által utánuk le nem rótt szociális hozzájárulási adó összege adja az évente kieső kétezer milliárd forint jelentős részét.
A feketegazdaság visszaszorítására több adóeszközt is bevetnek a jövő évtől, ezek között szerepel az áfaösszesítő bevezetése, a pénztárgépek bekötése az adóhivatalhoz, a fedett próbavásárlások, a fordított áfa kiterjesztése (sertés, félsertés, takarmány) és a készpénzes fizetés korlátozása.
forrás:mno.hu

Leave a Reply 1639 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: