< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: “A jobboldal már most elvesztette a következő választást”

| Mobile | RSS

“A jobboldal már most elvesztette a következő választást”

Gőzerővel folyik az államadósság elleni küzdelem Nagy-Britanniában. A miniszterelnök újévi üzenetében mindenkit kemény munkára szólított fel. A munkaügyi miniszter lecsapna a jóléti rendszer élősködőire. Egy konzervatív elemző szerint azonban a toryknak semmi esélyük megnyerni a következő választást.

David Cameron a brit konzervatív párt haladó szellemű feléhez tartozik. A miniszterelnök néhány hete még a progresszív szárny üdvrivalgása – és a jobboldal szörnyülködése – közepette a melegházasság törvényesítését helyezte előtérbe. Újévi beszéde azonban – talán már új, Ausztráliából importált kampánytanácsadója, a „harcikutya” Lynton Crosby tanácsára – elkerülte a kényes kérdéseket. Ehelyett leszögezte, az ország jó irányba halad, és ismételten kijelentette: aki nem akar dolgozni, az nem számíthat további segítségre.

Kegyetlen, de igazságos?

Cameron teljes mellszélességgel kiállt pénzügyminisztere mellett, aki két éve következetes, megszorításokon alapuló hiánycsökkentő politikát folytat. 2013-ban ismét a jóléti programokon a sor: a segélyeket gyakorlatilag befagyasztják, George Osborne pedig 500 fontban (180 ezer forint) maximálná az egy családnak kifizethető heti juttatások mértékét. Ez a Munkáspárt szerint „erkölcstelen” és „megosztó”, Cameron szerint azonban egyszerűen igazságos. „Azt mondják, valamiért kegyetlenség azt várni az emberektől, hogy dolgozzanak, de én nem értek ezzel egyet. Létfontosságú, hogy minden brit jó munkát találjon – nem csak az egyének, de az egész ország számára. Világméretű verseny folyik a jövő lehetőségeiért, és nem hagyhatjuk, hogy Nagy-Britannia lemaradjon” – szögezte le a kormányfő.

„Tízmilliárd fontot csaltak ki az adófizetőktől”

A munka- és nyugdíjügyi miniszter, Iain Duncan Smith eközben megindította az újabb megszorítási offenzívát. A miniszter szerint a jóléti rendszert a Munkáspárt olyan lazán építette fel, hogy a réseken milliárdok folynak ki – ez pedig a jelenlegi feszült pénzügyi helyzetben már a rendszer létét fenyegeti. Az előző baloldali kormányok által bevezetett adójóváírási program tíz év alatt 10 milliárd fontos veszteséget termelt, ami Duncan Smith szerint nem fenntartható.

A rendszerrel valóban rengeteg a gond. A kedvezményt az adófizető saját jövedelembecslése alapján ítélik meg, az adóhivatal pedig csak akkor követel vissza pénzt, ha a becslés 25 ezer fontnál többet tévedett. Ez már önmagában is komoly pazarlásnak tűnik, a túlfizetéseket azonban sok esetben szinte lehetetlen visszaszerezni: az adóhatóság 1 milliárd font kifizetetlen adósságot volt kénytelen veszteségként leírni. „10 milliárd font folyt el csaláson és hibás kifizetéseken az elmúlt évek során” – magyarázta a miniszter. Duncan Smith igazságos, ám szigorú reformokat ígér: kezdésként megtízszerezik az ellenőrzések számát.

„Ezt a választást már elveszítettük”

Kérdéses az is, a nagy adósságcsökkentő lendület közepette mi lesz a konzervatívok támogatottságával. Egy jobboldali elemző máris temeti a párt 2015-ös esélyeit, sőt kijelenti, hogy azok egyszerűen nem léteznek. A toryk útjában négy nagy nehézség áll, magyarázza Paul Goodman, a ConservativeHome politikai weboldal szerzője. Az első a szigetország változó etnikai összetétele. Nagy-Britanniában egyre nagyobb teret nyernek a kisebbségek, Cameron és pártja pedig 2010-ben csupán a szavazataik 16 százalékát tudta megszerezni. Cameron sorsa az lehet, mint Romney-é volt novemberben: hiába áll mögötte a többségi társadalom, a kisebbségek nélkül esélye sincs.

Nehezíti a helyzetet a melegházasság és az EU mentén egyre inkább „konzervatív” és „progresszív” táborokra szakadó tory párt megosztottsága, az egységes ellenzék, és az, hogy a választási körzetek a jelenlegi állás szerint a baloldalnak kedveznek. A legnagyobb baj azonban az, mutat rá Goodman, hogy a sikerekhez valódi konzervatív kormányzás kellene, ez pedig jelenleg elveszik a megszorítások és a Cameron-féle modernizációs törekvések rengetegében. „Nem panaszkodom, egyszerűen csak leírom az elkerülhetetlent: még két év van hátra, de a 2015-ös választást máris elveszítettük” – fogalmaz a szerző.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 298 megnézve, 1 alkalommal mai nap |