< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Tovább tart a magyar gazdaság mélyrepülése

| Mobile | RSS

Tovább tart a magyar gazdaság mélyrepülése

2013. január 4. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Tovább tart a magyar gazdaság mélyrepülése
Matolcsy György és Orbán Viktor. Két ember, akik hisznek a tündérmesében.

Budapest – Bár a kormányzati papagájkommandó továbbra is a sikerpropagandát kommunikálja, a valóság és a számok makacsul mást mutatnak. Az unortodox gazdaságpolitika eredményeire még mindig várunk, Matolcsy mester és csapata az idén is azt mondja, amit tavaly: jövőre jobb lesz.

Zsugorodott a magyar gazdaság decemberben a Világgazdaság mutatószáma szerint, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 1,23 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, novemberhez képest pedig 0,03 százalékkal.

A Világgazdaság csütörtöki száma ismerteti: októberben és novemberben havi alapon átmenetileg stagnált a gazdaság, ám decemberben újra visszaesést jelez a mutatószám. A GYIA tíz részindexe közül nyolc csökkentette a mutatót.

Az öt reálgazdasági index közül kettő – a reálkeresetek és az ipari termelés növekedése – növelte a GYIÁ-t. Az indexet ugyanakkor lefelé húzta, hogy a fogyasztási hitelek állománya visszaesett, a munkakeresés átlagos időtartama nőtt, az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe csökkent. Mindez arra utal, hogy továbbra is csak a nettó export segíti a gazdaságot, míg a belföldi kereslet nyomott maradt – írja a lap.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |