< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Clinton kész tanúskodni a bengázi terrortámadás ügyében

| Mobile | RSS

Clinton kész tanúskodni a bengázi terrortámadás ügyében

Clinton kész tanúskodni a bengázi terrortámadás ügyében Az amerikai külügyminiszter kész tanúskodni a bengázi amerikai konzulátus elleni terrortámadás ügyében, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban a fejében keletkezett vérrög miatt kezelték.

A The Washington Post című napilap értesülése szerint Hillary Clinton “továbbra is eltökélt” abban, hogy megjelenjen a szenátus, illetve a képviselőház külügyi bizottsága előtt. Azt azonban nem tudni, hogy a meghallgatásra mikor kerülhet sor.
Az amerikai külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint Clinton a tervek szerint a jövő héten visszatér hivatalába. A külügyminiszter asszony addig az otthonában pihen majd, de Victoria Nuland, a minisztérium szóvivője szerint mind e-mailben, mind telefonon rendszeresen kommunikál munkatársaival.
Az amerikai külügyi tárca vezetője szerdán hagyta el a New York-i Presbiteriánus Kórházat, ahol az elmúlt négy napban a koponyájában, a jobb füle mögött keletkezett vérrög miatt kezelték. Azt nem közölték, hogy a kórház végleg elbocsátotta-e Clinton asszonyt, avagy csak rövid időre távozhatott az intézményből.
Hillary Clinton december 7. óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A vérrög egy december közepi agyrázkódás miatt keletkezett, amelyet akkor kapott, amikor vírusos gyomor-megbetegedés következtében elájult.
Egyes republikánus politikusok szerint Clinton csak kifogásként használja fel betegségét arra, hogy kivonja magát a kongresszusi meghallgatás kötelezettsége alól. A szövetségi törvényhozás két meghallgatást tart a tavaly szeptember 11-én Bengáziban történt támadás körülményeinek feltárására. A támadás következményeként meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet és három másik amerikai állampolgár. Clintonnak felelnie kell a konzulátus elégtelen védelmével kapcsolatos kérdésekre.
Sok republikánus politikus ürügyül használta fel a líbiai támadást, hogy “tüzet nyisson” az Obama-kormányzatra. Egy szenátusi jelentés szerint például a külügyminisztérium súlyos hibát követett el, amikor az arab ország romló belbiztonsági helyzete ellenére nem zárta be a líbiai Bengáziban működő képviseletet.
Márpedig Washingtonban tisztában voltak azzal – áll a jelentésben -, hogy a líbiai kormány nem képes szavatolni a konzulátus védelmét, a hírszerző szolgálatok jelentései szerint pedig egyre nőtt a fenyegetettség. A külügyminisztérium elismerte, hogy voltak hiányosságok a líbiai amerikai diplomáciai képviselet biztonságának szavatolásában.
A republikánus szenátorok egy része ragaszkodik ahhoz, hogy a leköszönni készülő külügyminiszter maga adjon számot a honatyák előtt az ügyről. Azzal is fenyegetőztek, hogy a szenátusban megakadályozzák a külügyi tárca új vezetőjének jelölt John Kerry szenátor megerősítését mindaddig, amíg Clinton személyesen nem jelenik meg a kongresszusi bizottságok előtt.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |