< Böngészés > Főoldal / Nincs kategorizálva / Blog article: Fegyveres incidens a kasmíri határnál: egy halott

| Mobile | RSS

Fegyveres incidens a kasmíri határnál: egy halott

2013. január 6. | 1 Hozzászólás | Nincs kategorizálva

Pakisztáni és indiai katonák tűztek össze egymással vasárnap a kasmíri határnál, a fegyveres incidensben egy pakisztáni katona meghalt és egy megsebesült.

A pakisztáni hadsereg közleményében azzal vádolta a szomszédos Indiát, hogy katonái megtámadtak a vitatott hovatartozású Kasmírban a területet indiai és pakisztáni részre osztó, gyakorlatilag határnak számító tűzszüneti vonal közelében egy pakisztáni határőrhelyet, és megöltek egy katonát. Az incidensben egy másik pakisztáni katona súlyosan megsebesült.

A Kasmírban állomásozó indiai csapatok szóvivője viszont azt mondta, hogy a pakisztáni katonák indokolatlanul ágyúzni és automata fegyverekkel is lőni kezdtek egy indiai őrhelyet, és leromboltak egy lakóházat a határ indiai oldalán. A szóvivő szerint az indiai katonák viszonozták a tüzet.

Az incidens rávilágít a két ország kapcsolatainak törékenységére. India és Pakisztán 1947-es függetlenné válásuk óta három háborút vívott egymással. A két atomhatalom 2002-ben a kasmíri régió vitatott hovatartozása miatt közel állt ahhoz, hogy újabb háborúba keveredjen egymással. A rákövetkező évben tűzszünetben állapodtak meg, de szórványosan azóta is előfordulnak lövöldözések a hegyvidéki területen.

MTI
forrás:atv.hu

Leave a Reply 191 megnézve, 1 alkalommal mai nap |