< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tranzakciós adó: nem úgy lett, ahogy Orbánék mondták

| Mobile | RSS

Tranzakciós adó: nem úgy lett, ahogy Orbánék mondták

2013. január 7. | 1 Hozzászólás | Közélet

A készpénzfelvétel szinte mindenhol drágább lett, a nullás számlák eltűnőben vannak, egyes bankok már a hagyományosan ingyenes tranzakciónak számító kártyás vásárlásnál is áthárítják a közterhet – derül ki a Világgazdaság hétfői összeállításából.

A piaci szereplők – a kormány korábbi kommunikációjával ellentétben – még részben sem “nyelik le” a tranzakciós illetéket, az idei év elején szinte valamennyi hitelintézet emelte a díjait – írta a VG.

A lap szerint amit már most látni lehet, hogy a korábban húzóterméknek számító “nullás” számlák szinte kivétel nélkül eltűntek a kínálatokból. A Citibank egy az egyben áthárítja a 0 forintos számlacsomaggal rendelkező ügyfelekre az illetéket, a Raiffeisen “díjnullázójánál” a készpénzfelvétel és az internetes átutalás lett fizetős.

A korábban nemzetközi hálózatában is díjmentes készpénzfelvételt propagáló UniCredit Bank január 2-ától érvényes kondíciós listájában még díjmentesek ezek a szolgáltatások, februártól azonban már ez a bank is áthárítja a terhet az ügyfelekre, itthon és külföldön is fizetni kell majd ezért a szolgáltatásért.

A kártyás készpénzfelvétel szinte minden egyes banknál drágul, vannak azonban olyan hitelintézetek, amelyek a korábban hagyományosan ingyenes tranzakcióként számon tartott kártyás vásárlásnál is áthárítják a díjat.

Így tesz például a Budapest Bank és a Raiffeisen is, amelyek egyes számlacsomagjaiknál átterhelik ezt a költséget az ügyfélre. A Raiffeisen januárban még csak 1 ezreléket számít fel, februártól azonban 2 ezrelékkel többe kerül majd minden vásárlás ennek a banknak a kártyáival.

A bankok többségénél azonban a kártyás vásárlás egyelőre marad ingyenes szolgáltatás, ez azonban nem azt jelenti, hogy a költségeket más módon nem próbálják meg mégis az ügyfeleken érvényesíteni. Vannak olyan hitelintézetek, amelyeknél a számlavezetés díja emelkedik, és olyanok is, amelyeknél a kártyák éves díja nőtt meg.

Mivel a bankoknak a jogszabályok szerint 60 nappal a hatálybalépés előtt kell közölniük a tranzakciós listáikat, és az Országgyűlés végül a tavalyi év végén az eredetileg tervezettnél magasabb közterheket szavazott meg, februártól a piaci szereplők egy része még tovább emeli a díjakat – olvasható a Világgazdaságban.
forás:hvg.hu

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: