< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyiptomi lap: a Fehér Házba is beépültek az iszlamisták

| Mobile | RSS

Egyiptomi lap: a Fehér Házba is beépültek az iszlamisták

Egy december végén publikált cikkében azt állítja a Roza el-Juszef nevű egyiptomi magazin internetes portálja, hogy a Barack Obama adminisztrációba beépült hat iszlamista aktivista, akik valójában a Muzulmán Testvériség ügynökei.

Hat amerikai iszlamista – akik az Egyesült Államok kormányában dolgoznak – valójában a Muzulmán Testvériség ügynökei, és komoly befolyással bírnak az USA politikájára – állította egy december 22-én megjelent cikkében az arab nyelvű Roza el-Juszef nevű egyiptomi magazin. Az egyiptomi lap szerint a hat politikus sikerrel formálta át a Fehér Ház politikáját, „amely a korábbi iszlamista csoportokkal és szervezetekkel szembeni ellenséges álláspontját feladva a Muzulmán Testvériség legnagyobb és legfontosabb támogatójává vált.”

A hat iszlamista az egyiptomi lap szerint: Arif Alikhan, a Belbiztonsági Minisztérium egyik miniszter-helyettese; Mohammed Elibiari, a Belbiztonsági Minisztérium tanácsadó bizottságának a tagja; Rasid Husszein, az Egyesült Államok különleges megbízottja az Iszlám Konferencia Szervezetébe; Szalám al-Marajati, a Muszlim Közügyi Tanács (MPAC) társalapítója; Imám Mohamed Magid, az Észak-amerikai Iszlám Társaság (ISNA) elnöke, valamint Ebu Patel, Barack Obama amerikai elnöke Hit-Alapú Partnerségi Tanácsadó Bizottságának a tagja.

Alikhan amellett, hogy magas szerepet tölt be az Obama-adminisztrációban, alapítója az Iszlám Világszervezetnek (WIO), ami az egyiptomi lap szerint a Muzulmán Testvériség egyik társszervezete. A magazin szerint Alikhan a felelős a Fehér Házban az „iszlám államok dossziéjáért”, ami azt sugallja: akár közvetlen kapcsolat is lehetett az Obama-adminisztráció, valamint a 2011 elején kitört arab tavasz forradalmi hulláma között.

Az egyiptomi lap szerint Elibiari támogatja a Muzulmán Testvériség egyik fő ideológusának, Szajjid Kutbnak a nézeteit. (Kutb, akit az iszlám fundamentalizmus egyik szellemi atyjának tartanak, komoly hatással volt olyan hírhedt terroristákra, mint Oszama bin Laden, Abdullah Azzam, vagy Ajman al-Zavahiri.) Elibiari – az egyiptomi lap szerint – szerepet játszhatott Obama terrorellenes doktrínájának a kidolgozásában, valamint ő írhatta az amerikai elnök beszédét, amelyet Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondásakor tartott.

A Roza el-Juszef szerint Rasid Husszein közeli kapcsolatokat ápol olyan személyekkel és csoportokkal, amelyeket a Muzulmán Testvériség amerikai szatellitszervezetei között tartanak számon. Többek között megemlíti az Amerikai Muszlim Tanácsot, melyet korábban a terrorizmus finanszírozásáért elítélt Abdurrahmán Alamudi vezetett.

Al-Marajati az egyiptomi lap szerint szintén kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel, ugyanis az általa alapított szervezet, az MPAC tagja az iszlamista szervezet nemzetközi infrastruktúrájának.

Magid, a Roza el-Juszef cikke szerint, annak az ISNA-nak a tagja, melyet Muzulmán Testvériség-tagok alapítottak. Az iszlamista politikus az egyiptomi lap szerint több beszédet és előadást is tartott az Egyesült Államok Közel-Kelet politikájával összefüggésben a Külügyminisztériumban, valamint az Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) is együttműködött, mint tanácsadó.

Patel az egyiptomi lap szerint közeli kapcsolatot ápol Hani Ramadánnal, a Muzulmán Testvériséget megalapító Haszán al-Banna unokájával, valamint tagja a Muzulmán Diákszövetségnek, amelyet szintén az iszlamista szervezet egyik társszervezetének tartanak.

Az egyiptomi lap cikkét a Terrorizmust Kutató Intézet (IPT) fordította le angol nyelvre.

atv.hu / IPT / Roza el-Juszef

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |