< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gyurcsány és néhány száz híve tüntetett

| Mobile | RSS

Gyurcsány és néhány száz híve tüntetett

Selmeczi szerint a baloldal pótcselekvésből utcai cirkuszokat szervez

A DK-s Vadai Ágnes (jobbra) is felszólalt a demonstráción (Fotó: Kövesdi Andrea)

A „rasszizmus, a gyűlöletbeszéd és a kirekesztés ellen” tüntettek tegnap a Fidesz székháza előtt a Demokratikus Koalíció (DK) szervezésében. Gyurcsány Ferenc és néhány száz híve Bayer Zsolt nagy vihart kavart publicisztikája miatt demonstrált.

A tegnapi Lendvay utcai demonstrációt a DK hirdette meg, de megjelent több szocialista politikus és néhány száz baloldali szimpatizáns. Számos tüntető, így Gyurcsány Ferenc DK-elnök vagy ifjú párttársa, Szarvas Koppány Bendegúz táblát viselt a nyakában, „Én is cigány vagyok” felirattal. Néhány európai uniós, magyar, roma, DK-s és Szolidaritás-zászló is feltűnt.

Gyurcsányékat a Fidesz székhá­zára kifeszített jókora molinó fogadta, a következő felirattal: „Ne álljatok a gyilkosok pártjára! Ne hallgassatok Ron Werberre!” A demonstrációt a DK azért szervezte, hogy tiltakozzon Bayer Zsolt lapunkban január 5-én megjelent írása miatt. Az egyik tüntető amúgy transzparensével „üzent” a Fidesznek: „Embert barátjáról, pártot tagságáról!” Mint ismert, Bayer a Fidesz alapítója és tagja.

Vadai Ágnes, a DK elnökségi tagja amúgy még pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, mások mellett a Laso Drom romaszervezet képviselteti magát. Lapunk a Laso Drom vezetőitől tegnap viszont telefonon úgy értesült, hogy mégsem jelentek meg a demonstráción.

A megmozduláson felszólalt viszont Ungár Klára volt fideszes, majd SZDSZ-es politikus, aki tegnap a Szabad Emberek Magyarországért – Liberális Párt elnökeként azt magyarázta, hogy Orbán Viktor a polgári körök egyikében „nevelte fel” Vona Gábort. A rendezvényen felolvasták Schiffer András LMP-s frakcióvezető levelét, amelyben azt írja, hogy pártja fontosnak tartja a rasszizmus elleni küzdelmet, ám ezen a demonstráción szervezőként nem kíván részt venni, és szónokot sem állít.

Schiffer üzenetét kifütyülték a gyurcsányisták. Az MSZP színeiben Teleki László roma politikus azt hangoztatta, hogy Orbán Viktor és a Fidesz részéről egyedül az lenne elfogadható lépés, ha Bayer Zsoltot kizárná a pártból. „Zárják ki!” – skandálták a résztvevők. A kormányfőt bírálta a DK nevében felszólaló Vadai Ágnes, kifogásolva, hogy a Fidesz elnöke ebben az esetben úgymond megint néma maradt.

A távirati irodához eljuttatott közleményében Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hangsúlyozta: azok alkalmatlanok a felelős politikai szerepvállalásra, akik ahelyett, hogy elítélnék a brutális bűncselekmények elkövetőit, „pótcselekvésből utcai cirkuszokat szerveznek”. Leszögezte, a Fidesz további megoldásokat keres arra, hogyan szorítsák vissza a brutális támadásokat.

Kocsis Máté, a rendészeti bizottság fideszes elnöke még a gyurcsányista megmozdulás előtt kijelentette, hogy megítélése szerint az ellenzéki tüntetés résztvevői akarva-akaratlanul a bűnelkövetőket bátorítják. Kocsis az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ellenzék már nem a valódi botrányról, a szigethalmi késelésről, nem az elkövetőktől való elhatárolódásról beszél, hanem arról, hogy ez milyen indulatokat váltott ki a társadalomban. Arra szólította fel a tüntetés résztvevőit, hogy határozottan ítéljék el ezt a bestiális bűncselekményt és elkövetőit.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 250 megnézve, 1 alkalommal mai nap |