< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: 2013. január 20. – Lejár Barack Obama amerikai elnök első hivatali ideje, megkezdődik második elnöki ciklusa

| Mobile | RSS

2013. január 20. – Lejár Barack Obama amerikai elnök első hivatali ideje, megkezdődik második elnöki ciklusa

2013. január 16. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Sajtó- és fotóarchívum: a 2013. 3. hét várható eseményei sorozatban
archivum hirlevel fejlec 600

obama.jpg


Barack Obama amerikai elnök beiktatása után aláírásával látja el az első törvényeket a washingtoni kongresszus elnöki szobájában.
Washington, 2009. január 20.
MTI/EPA/MOLLY RILEY
2013. január 20. – Lejár Barack Obama amerikai elnök első hivatali ideje, megkezdődik második elnöki ciklusa.

Az amerikai elnökök mandátuma alkotmányuk 20. kiegészítése szerint pontosan január 20-án délben fejeződik be, illetve kezdődik. A tisztségében 2012. november 6-án újraválasztott Obama kétszer fogja letenni a második kormányzási ciklusának kezdetét jelző hivatali esküt. Január 20. idén vasárnapra esik, amikor a hagyományok szerint nem szokás sem felesküdni, sem azt azt követő ünnepi parádét megrendezni, Obamát így január 20-án csak szűk körben iktatják be hivatalába, másnap az ünneplésére összegyűlt tömeg előtt a Capitoliumon teszi le a nyilvános elnöki esküt.

obama2.jpg

A szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts (háttal) szavait megismételve, Barack Obama amerikai elnök (b) elmondja hivatali esküjét a beiktatási ünnepségen; mellette felesége, az új First Lady, Michelle és leányai, Malia és Sasha (b-j).
Washington, 2009. január 20.
MTI/EPA/Mark Wilson

Nem ez lesz az első ilyen eset, legutóbb 1985-ben, Ronald Reagan újraválasztása után került sor hasonló dupla eskütételre. (Érdekesség, hogy az első afroamerikai elnök az első hivatali esküjét is kétszer tette le, mert a legfelsőbb bíróság elnöke az első szertartás során összekeverte a fogadalom 35 szavas szövegének szórendjét és Obama attól tartott, hogy emiatt az nem felelt meg a törvénynek. A biztonság kedvéért 21-én a Fehér Házba a hívatta a legfőbb bírót, s újságírók jelenlétében újra felesküdött. További érdekesség, hogy Obama négy éve ugyanarra a bibliára tette a kezét az eskütételekor, mint amelyet elődje, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet beiktatás alkalmából azóta sem használtak.) A hagyomány szerint az alelnök az elnöknél néhány perccel korábban teszi le az esküt, hogy az elnök helyébe léphessen, ha az utóbbival történne valami. A mostani beiktatási ceremónián a tervek szerint jelen lesz az Egyesült Államok mind a négy életben lévő egykori elnöke – Jimmy Carter, George Bush, Bill Clinton és George W. Bush is.
forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 255 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: