< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Egyre több az influenzás, közelít a járvány

| Mobile | RSS

Egyre több az influenzás, közelít a járvány

2013. január 23. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Tovább folytatódott az influenzaszerű megbetegedések számának emelkedése, de a járványküszöböt (heti 15 ezer beteg) még mindig nem érte el – olvasható az Országos Epidemiológiai Központ szerdai, legfrissebb jelentésében.

A figyelőszolgálat becslései szerint 2013. január 14. és 20. között az előző héthez képest országszerte mintegy 23 százalékkal többen, 12 100 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A harmadik héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Fejér megye egyik óvodájában 55 gyermek közül tízen betegedtek meg láz, elhúzódó köhögés, torokfájás tüneteivel. Két betegtől vettek mintát, de a vizsgálatok során nem igazolták az influenza vírusát.

A fővárosban és 14 megyében emelkedett, 4 megyében csökkent és egy megyében nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A megbetegedések aránya a fővárosban, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, Nógrád, Békés és Veszprém megyében pedig a legalacsonyabb. A betegek több mint 73 százaléka felnőtt volt. A gyermekek aránya mintegy 17 százalék volt, a betegek mintegy 10 százaléka 60 éven felüli volt.

A H1N1 is megjelent

Az elmúlt héten 50 influenza gyanús betegtől származó légúti minta érkezett a Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumba. Ezek között három fővárosi, valamint egy-egy Baranya és Hajdú-Bihar megyei betegnél influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét mutatták ki.

A múlt év negyvenedik hete óta tartó influenzaszezonban mostanáig kilenc mintában igazolták az influenza A és egy mintában az influenza B vírus jelenlétét – olvasható az OEK jelentésében.

Közelít hazánkhoz a járvány

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton Facebook-oldalán azt közölte, hogy Északnyugat-Európa felől közelít az influenzajárvány Magyarország felé. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint Európa-szerte egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az előző heti tízzel szemben a január 7. és 14. közötti időszakra vonatkozóan már tizenkét ország számolt be földrajzilag kiterjedt influenzajárványról.

Európában eddig tizennégy – főleg időskorú – ember halála hozható összefüggésbe az influenzajárvánnyal. Az Egyesült Királyság járványügyi hatóságai pedig arról számoltak be, hogy egyértelmű növekedés észlelhető a súlyos bakteriális tüdőgyulladás előfordulásában, amely nagy valószínűséggel az influenzamegbetegedések szövődményeként alakul ki – írta az ÁNTSZ.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 318 megnézve, 1 alkalommal mai nap |