< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Városi intézményként nyit ki újra a Móra-múzeum

| Mobile | RSS

Városi intézményként nyit ki újra a Móra-múzeum

2013. január 23. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Csongrád megye – A nagy durranásokat még tervezik, de a Munkácsy-bázis és az ősember-kiállítás már biztos a Móra-múzeumban, amely ma városi intézményként nyit ki újra. A megyei múzeumokat összevonták.

Januártól a múzeumok fenntartását átadta az állam a városoknak. A szegedi Móra-múzeum hosszú téli szünet után ma nyit ki újra a Szívdobbanás című kardiológiatörténeti kiállítással.

– A kapcsolatot természetesen már korábban felvettük a várossal. Messzemenőkig magas szintű profizmussal és szakmai hozzáértéssel találkoztunk, ami nagyon jó érzés – tájékoztatott az új évben tapasztalt új életről az intézmény igazgatója, Fogas Ottó. Most alakulnak ki a közös munka lépései, hol mit melyik szakiroda intéz, milyen mozgásterük van, milyen költségvetéssel gazdálkodnak.

Idén több állami normatívát kapnak, mint tavaly: majdnem 140 millió forintot a 2012-es több mint 70 millióhoz képest. Ez azonban a megmaradt szegedi múzeumi hálózat béreire sem elég. Az összeg az éves költségvetésüknek körülbelül a negyedét teszi ki. Az igazgató azt tervezi, hogy az előző évekhez hasonlóan a normatívából és a saját bevételeikből eltartják magukat. Ehhez azonban kellenek nagy kiállítások.

Visszatértek

130 éve, 1883-as alapításakor a szegedi múzeum és a Somogyi-könyvtár városi tulajdonban jött létre a közművelődési palotában, és városi kezelésben is maradt a második világháború végéig. A múzeum akkor állami, majd 1962-ben tanácsi fennhatóság alá került, 1990-ben vette szárnyai alá a megyei önkormányzat. 2012-ben az állam lett a kezelője a megyei kormányhivatal mellett működő intézményfenntartó központon keresztül, egy éven át szervezetileg a közigazgatási minisztériumhoz, szakmailag az emberi erőforrások miniszteréhez tartozott.
– Nagy durranásokról még nem beszélnék, mert nincsenek konkrét szerződések. Tavaly nem a jövő tervezése kötötte le az időnket, energiánkat. Ezért most nagy munka áll előttünk, ki kell alakítanunk az idei év teljes kiállításprogramját a múzeumok éjszakájával együtt, és a 2014-es kiállítások tervét elkezdjük letárgyalni – tette hozzá a szakember.

– A Munkácsy-tárlat annyira jól sikerült, hála a kommunikációs és közművelődési csapat áldozatos munkájának, hogy a képek döntő többségének tulajdonosával, Pákh Imrével megbeszéltük: tíz festményt itt hagy nálunk a díszteremben. Itt maradt az Ásító inas is, de az anyag cserélődni fog. Újdonság lesz, hogy ha az alapítvány megszerez egy újabb képet, azt a szegedi közönség láthatja először.
Több dologban is gondolkodunk, az idén is lesznek több tízezer látogatót vonzó kiállítások, ha nem is a Munkácsyhoz fogható nagy bemutatók. Az már biztos, hogy áprilisra interaktív, az ősember életét bemutató összeállítással készülünk.

A szegedi Móra-múzeumnak a megyei hálózat szétdarabolása után 19 épület és 120 munkatárs helyett 8 kiállítóhelye és raktára maradt nagyjából 100 dolgozóval. Tervezik, hogy pályáznak, ha lesz olyan kiírás, amelynek segítségével – és a város engedélyével – felújíthatnák, fejleszthetnék, bővíthetnék a Tisza-parti intézményt.

Megyei helyzet
Csongrádon a könyvtárhoz csatolták a múzeumot, vezetőjük egy személyben Illés Péter, aki a csongrádi oktatási központ tanáraként pályázott a posztra. Szentesen a művelődési központ tagintézménye lett a múzeum, vezetője a megyei múzeum munkatársa volt, Türk Attila. A két intézmény költségvetéséről még semmit nem tudni. A makói múzeumot ugyancsak a könyvtárral vonták össze József Attila Városi Könyvtár és Múzeum néven, a korábbi könyvtárigazgató, Mátó Erzsébet irányításával. Az összevonás nem fejeződött még be, 14 milliós állami dotációt kap a múzeum, ez a bérekre sem elég. Az igazgató szerint ez a megoldás átmeneti.

forrás:délmagyar.hu

Leave a Reply 232 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: