< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Februári kiemelt programok a Somogyi Könyvtárban

| Mobile | RSS

Februári kiemelt programok a Somogyi Könyvtárban

2013. január 31. | 1 Hozzászólás | Kultúra
Andóczi Balogh Éva

Andóczi Balogh Éva

Bogyó és Babóca a jelmezbálban
(Február 2., szombat, 10.30 óra, Gyermekkönyvtár)
Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány várja farsangi, mesés, játékos családi délelőttre az óvodásokat, kisiskolásokat és szüleiket a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában.

Papírszínház – A méhkirálynő, A brémai muzsikusok
(Február 7., csütörtök, 16.30 óra, Gyermekkönyvtár)
A Meséről mesére sorozatban, a papírszínházi előadásban A méhkirálynő és A brémai muzsikusok című meséket láthatják és hallhatják a gyerekek.

Pipás Pista (talán) igaz története
(Február 4., hétfő, 16.30 óra, 1. emeleti folyóirat-olvasó)
„Annyira hatalmába kerített a harminc éve forgatott Pipás Pista és társai című filmem megszólalóinak szellemisége, az a korrajz, amelyet ők rajzoltak, az a légkör, amelyet ők érzékeltettek, azok az indulatok, érzések, szenvedések, amelyeket ők átéltek, hogy úgy gondoltam, írok egy könyvet Pipásról, a szegedi tanyavilág gyilkos asszonyáról, a férfiruhába bújt női rémpofáról. Vagy az annak tartott asszonyról, akit lehet, csak a körülményei vittek a bűn útjára” – írja könyvbemutatójára szóló meghívójában a legújabb Pipás-kötet szerzője, Bubryák István.
A könyv szerzőjével Jurkovics János újságíró, szerkesztő, televíziós stúdióvezető beszélget.

Pipás-film, közkívánatra!
(Február 11., hétfő, 17 óra, alagsori klub)
A nagy érdeklődésre tekintettel, a Somogyi-könyvtárban ismét levetítik a Pipás Pista és társai című, 1983-ban készült dokumentumfilmet. Rendező: Ember Judit, szerkesztő: Bubryák István.

Kisfaludy Károly, az irodalomszervező – kamarakiállítás
(Február 7-től március 6-ig, 3. emelet)
225 éve született Kisfaludy Károly, a reformkori irodalmi élet „szervezője” címmel kamarakiállítás mutatja be a magyar irodalom kiemelkedő alakjának munkásságát. Kisfaludy „verseivel, novelláival ugyanúgy beírta nevét irodalomtörténetünkbe, mint azzal, hogy szerkesztette az Aurora című szépirodalmi zsebkönyvet, amely nagy hatással volt a korabeli irodalmi életre. Kisfaludynak sikerült ez almanach köré gyűjteni az ifjabb írónemzedék nagyjait” – olvashatjuk a kiállítás ajánlójában.

A Házasság Hete
(Szeged, február 6-17.)
„A házasság szeretetközösség, véd- és dacszövetség, olyan erők és örömök forrása, melyek segítenek úgy átlendülni a nehézségeken is, hogy attól erősebbnek, többnek, összetartozóbbnak érzi magát férfi és nő, akik egymásnak hűséget fogadtak – így szól az ötödik alkalommal megrendezett Házasság Hete – Szeged rendezvénysorozat ajánlója.
A városi programsorozathoz kiállításokkal, irodalmi esttel kapcsolódik a Somogyi-könyvtár.
(A rendezvénysorozat részletes programja megtalálható a http://hazassaghete.szegedidom.hu/ internetes oldalon, valamint a Facebookon a Házasság Hete Szeged cím alatt.)

Párok a képzőművészetben – kiállítás, megnyitó
(Február 7., csütörtök, 16.30., földszint, aula)
„…Hogy Veled végre magammá lehessek…” – párok a képzőművészeti albumok tükrében címmel kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár aulájában. A tárlatot Szuromi Pál művészeti író ajánlja az érdeklődők figyelmébe. Az ünnepélyes megnyitón elhangzik Wolfganfg Amadeus Mozart: A varázsfuvola című operájából Pamina és Papageno kettőse Noé Veronika és Doszpod Kristóf előadásában, zongorán közreműködik Kerényi Mariann. A rendezvény moderátora Pintér M. Lajos, a Szegedma.hu internetes portál főszerkesztője.
A kiállítás február 20-ig tekinthető meg.

„Veled vagyok egész” – fotókiállítás
(Február 7-től március 6-ig, földszint, Internet-Tér)
A Házasság Hete 2012-es eseményeinek különleges pillanatait mutatja be a „Veled vagyok egész” című fotókiállítás.

„Levél a hitveshez” – NAGY(i) ÍRÓK elbeszélései
(Február 8., péntek, 17 óra, Hangoskönyvtár, Stefánia 2.)
„Levél a hitveshez” – Amit meg kell köszönnöm neked… címmel 2012-ben szenior elbeszélés-pályázatot hirdetett a Somogyi-könyvtár, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynökség CsaládKözPontja, valamint Szeged Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa. A felhívásra született pályamunkákat felolvasó-délutánokon ismerhetik meg az érdeklődők.

Az írások témája illeszkedik a Házasság Hete rendezvénysorozat központi célkitűzéseihez, ezért a soron következő februári összejövetelt, mint a NAGY(i) ÍRÓK nyílt napját, szeretettel ajánljuk minden érdeklődő figyelmébe.

Tóth Magdolna Sára kerámiái – kiállításmegnyitó
(Február 7., csütörtök, 17 óra, 1. emeleti folyóirat-olvasó)
Dimenziók címmel kiállítást nyílik Tóth Magdolna Sára keramikusművész munkáiból. A tárlatot megnyitja Árpás Károly költő, író, műfordító, tanár.
A művész e szavakkal ajánlja alkotásait a közönség figyelmébe: „Kívánom, ahogy a fűszál, a szénabála, vagy egy kedves barátunk, a Kis herceg és a Hold, illetve az a megannyi jelkép, ami foglalkoztat, adhassanak a tisztelt Olvasóknak, Látogatóknak gyengéd egymásra találást, mert az alkotói, befogadói szerepkörök át- meg átjárják egymást, ahogy például a nézőből és a pontból nézőpont válhat…”
A kiállítás március 2-ig tekinthető meg.

Leave a Reply 887 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: