< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Szelényi Iván: Akár kétharmaddal is legyőzhető a Fidesz Az ellenzék éve

| Mobile | RSS

Szelényi Iván: Akár kétharmaddal is legyőzhető a Fidesz Az ellenzék éve

2013. február 1. | hozzászólás | Közélet

A világhírű magyar szociológus két éve Abu-Dzabiban az egyetem társadalomtudományi karának dékánja. A professzor most hosszabb időt töltött itthon. A 168 Órának arról beszélt: a demokratikus ellenzék akár kétharmaddal is leválthatja az Orbán-rendszert a következő választáson. Figyelmeztetett arra is, hogy a Fidesz már megkezdte kampányát. SÁNDOR ZSUZSANNA interjúja.
Bazánth Ivola felvétele

– Az MSZP a legerősebb ellenzéki párt. Ön szerint belemennének abba, hogy pártonkívüli miniszterelnök-jelöltet támogassanak?

– A szocialisták megkerülhetetlenek. Ugyanakkor ebben az országban sokan nem szeretnének egy újabb MSZP-kormányt. A hazai politikatörténet egyik komoly problémája, hogy a rendszerváltás után kialakuló demokratikus erők a baloldalt átengedték az „utódpártnak”. Az MSZP afféle gyűjtőpártként többféle irányzatot is magába foglalt, de a szervezetben ott maradtak a régi káderek, technokraták. Az elmúlt években kétségkívül sokat változtak. Mesterházy Attilával az élen megjelent egy fiatalabb politikusgeneráció, és próbálják a 2010-es súlyos választási bukásból talpra állítani a pártot. Ám még mindig nem elég vonzóak a széles tömegeknek, miközben egy modern szociáldemokrata pártra óriási szükség lenne.

– Nálunk a civilek éppannyira megosztottak, mint a pártok. Hetek óta zajlanak a diáktüntetések, de sem a Milla, sem a Szolidaritás, sem más civilszervezet nem csatlakozott a fiatalok utcai demonstrációihoz.

– Nem értem az okát. Pedig a diáktüntetések azt is bebizonyították: az Orbán-kormány sebezhető. Ráadásul a diákok a tandíj eltörlésén túl általánosabb szociális követeléseket is megfogalmaztak, kiálltak az európai demokratikus jogok mellett. Eddig úgy hittük, a hazai egyetemisták többsége jobboldali, mi több, sokan a Jobbikkal szimpatizálnak. Most megmutatta magát egy új egyetemista réteg, amelyik potenciális bázisa lehetne egy olyan hiteles baloldalnak, amely a társadalmi egyenlőtlenségek mérsékléséért küzd.

(Az interjút teljes terjedelemben elolvashatja a 168 Óra hetilap legfrissebb számában.)
szerző:Sándor Zsuzsanna 168 óra

Leave a Reply 387 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: