< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 48 éve indult a Delta

| Mobile | RSS

48 éve indult a Delta

2013. február 2. | 4 hozzászólás | Közélet


Az mfor.hu Mesél a múlt című rovata ezen a héten egy ismeretterjesztő műsor történetét eleveníti fel. A Delta Kudlik Júliával a Magyar Televízió egyik legrégebbi saját gyártású műsora.
hirdetés

A kezdetek…

1964. január 31-én adták le az első számát a műsornak, mely “a Holdra szállás előtt indult és a Mars-kutatás korában is tájékoztatja a nézőket”. A műsor sokáig azon kevés hírforrások egyike volt, mely a “nyugati világ” tudományos eredményeit, újdonságait ismertette. A műsor legelső szerkesztője Szuhai-Havas Ervin volt, de ekkor még nem a sokak emlékezetében élő formátumban létezett a Delta. Az akkori bejátszásoknak még nem volt előre felvett hangjuk, hanem a műsorvezető kommentálta a látottakat.
Panaszkezelés az új szabályok tükrében – Mfor Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Konferencia (Február 21.)

A Delta indító képsorai végül közismertek lettek. Az ismert forma Konrád József rendező idejében alakult ki (1964-1965). Szuhay-Havas Ervin az akkori tudományos kisfilmekből (pontosabban egy másik műsorának, a Nagy pillanatok – nagy felfedezések snittjeiből) válogatta ki a felvételeket a Vezúv kitöréséről, egy deltaszárnyú Avro Vulkan bombázóról, a Himalájáról készített légifelvételekből, a csillagos égről, Scottról és három társáról, az antarktiszi expedíción hóban gázoló Hillaryról és Fuchsról (ez utóbbi dokumentumfilm címe The Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, 1955-1958).

Zenéje a Song of the Second Moon, mely Tom Dissevelt és Kid Baltan műve, ami egyben az egyik legelső elektronikus szintézissel előállított zene. Erre az akkor ritkaságnak számító elektronikus zenére Belohorszky Károly, a Rádió technikai rendezője bukkant rá egy 1957-es lemezen, amelyet Csehszlovákiából hozott.

A Delta egykori rendezője, Kollányi Ágoston egy közel 10 évvel ezelőtt készült interjúban elmondta, hogy az első karakteres műsorvezető, akire még páran emlékezhetnek Lénárd Judit volt. Az ő halála után jött a nagyon fiatal Kudlik Júlia, akit lényegében a Delta fedezett fel. Aztán idővel a stáb tagjává vált Várhelyi Tamás (1967-től 1996-ig dolgozott a Deltán), és ő volt az, aki szigorú precizitással összeállította a műsorokat, sőt még a műsorvezető szövegét is megírta, és az anyagok alatti narrációt. A külföldi anyagok eredeti szövegét nem lehetett simán lefordítani. Ennek oka az volt, hogy minden külföldi anyagot átalakítottak, hiszen minden országnak más volt a karaktere. Az amerikaiak például a csodás természetfilmek alá mindig dicső zenét tettek, a franciák viszont ennél lezserebbek voltak, nem törődtek az apró részletekkel, az angolok pedig precízek és szellemesek voltak.

A Delta név eredete…

Akkoriban három tudományos műsor ment a tévében, melyek közül az egyiket Pallasnak hívták. Aztán valaki kitalálta, hogy vegyék alapul a görög ábécét a tudósok mintájára, és mivel a negyedik betű a delta, így a televízió negyedik ismeretterjesztő műsorának is ez lett a címe. Ugyanakkor a történethez hozzátartozik, hogy a delta szárny a modernség kifejezője is volt egyben. Ezért is kapott szerepet a műsor főcímében a delta szrányú repülőgép.

A műsor az elsők között váltott színes technikára 1976-tól. 2009-ig több, mint 1500 adás 40 000-nél több percét őrizte a televízió archívuma. A kilencvenes évek közepén a műsor válságba került és egy ideig nem is sugározták. Delta 2000 néven indult újra és 2001 óta új műsorvezetővel szerepelt az MTV műsorán.

Az egyik műsor témaszerkezete:

lézersugár alkalmazása az iparban;
a Steier Puch gyár terepjáró autója;
a Mercedes cég és a Citroën gyár két-két új modellje;
hatalmas rakéta szállítja a Szaturnusz rakéta 3. fokozatát;
három új rajzgép a műszaki rajzolók számára;
új szovjet tűzoltási eljárás a haboltás;
arcplasztika műanyaggal;
szovjet kutatók golyós megoldású műszere a szívbillentyű-megbetegedések operációinál

forrás:mfor.hu

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: