< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Lesz még Magyar Köztársaság

| Mobile | RSS

Lesz még Magyar Köztársaság

2013. február 2. | 1 Hozzászólás | Közélet


Lesz még Magyar Köztársaság

Budapest – Volt egyszer egy köztársaság. Nem is egy, három magyar köztársaság született, s ugyanennyi múlt ki eddig. Remélhetőleg lesz is még negyedik is.

Jelenleg ugyanis nincs köztársaság, a hatalom fura urai az ország nevét megfosztották a köztársaság cím viselésétől. Február elsejét 2005-ben a Köztársaság Napjává nyilvánította a magyar országgyűlés.

Félúton vagyunk a demokrácia és a diktatúra között – utóbbihoz már közelebb. Veszélyes közelségbe kerültünk ahhoz, hogy ne magunk döntsünk a sorsunkról. Pedig, most nincsenek idegen hatalmak, akik ránk kényszerítenék az akaratukat, jelenleg egy magunk által megválasztott, magát tévedhetetlennek gondoló vezető miatt nincs ma Magyarországon köztársaság.

De lesz még egyszer, megint. Rajtunk múlik, hogy előbb, vagy utóbb.
Az alábbiakban Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus koalíció elnöke köszönti a köztársaságot.

A magyar Nemzetgyűlés 1946. február 1-én fogadta el a Magyar Köztársaság kikiáltásáról szóló 1946. évi I. törvényt. Ezt a napot az Országgyűlés 2005-ben a Köztársaság Emléknapjává nyilvánította.

A köztársaság nem csupán államforma, és főleg nem csak ruha a nemzet testén. A köztársaság a szabad polgárok közössége, a közügyek intézésének szabad emberekhez egyedül méltó módja. A köztársaság demokráciát jelent, az önkény elutasítását, jogállamot, alapvető alkotmányos jogokat, az alkotmányos jogokon kiterjedt hatáskörrel őrködő alkotmánybíróságot, szabad és tisztességes választásokat, jogbiztonságot, tulajdonbiztonságot, méltányos közteherviselést, hatalommegosztást, független igazságszolgáltatást, sajtószabadságot.

A gesztus, amellyel a Fidesz törölte hazánk nevéből a „köztársaság” szót, több volt az elnevezés megváltoztatásánál: ténymegállapítás volt és igénybejelentés. Megállapította a tényt, hogy a köztársasági vívmányokat nagyrészt sikerült fölszámolnia, és bejelentette igényét a maradék fölszámolására is.

A mai napon, amikor a Demokratikus Koalíció tisztelettel hajt fejet a magyar történelem három köztársaságának emléke előtt, arról is megemlékezik, hogy az elsőt Kun Béla rombolta le, a másodikat Rákosi Mátyás, a harmadikat pedig Orbán Viktor. Kifejezi egyúttal azt a meggyőződését, hogy a demokratikus ellenzék együttműködése jövőre megdönti Orbán rendszerét és helyreállítja a Magyar
Köztársaságot.

Gyurcsány Ferenc elnök

Leave a Reply 179 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: