< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rejtélyes nyugdíjszámla

| Mobile | RSS

Rejtélyes nyugdíjszámla

2013. február 2. | 1 Hozzászólás | Közélet

Szaporodnak a rejtélyek az egyéni nyugdíjszámla körül; eddig a részletekről szinte minden esetben az erőforrás tárca adott tájékoztatást, és a számla vezetésére kijelölt szerv, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság is ennek a minisztériumnak a háttérintézménye. Most viszont lapunk kérdéseit elutasította az EMMI, és az kérték, a gazdasági minisztériumnál érdeklődjük. Válaszokat azonban sehonnan nem kaptunk.

“Az egyéni nyugdíjszámlával kapcsolatos kérdésekben a Nemzetgazdasági Minisztérium tud a segítségére lenni, kérem, forduljon az NGM sajtóosztályához”. Ezt a választ kapta lapunk az Emberi Erőforrások Minisztériumtól (EMMI), amikor a decemberben beharangozott új rendszerről érdeklődtünk. A válasz azért meglepő, mert év végén az EMMI jelentette be: a kormány kijelölte a társadalombiztosítási egyéni számlát vezető szervet, januártól az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF) kezelik ezt. Az ügyben később is Balog Zoltán tárcája nyilatkozott, január közepén is tőlük kaptuk azt a választ, hogy a számlán “a biztosított személyi adatai, a foglalkoztatója által 2012. január 1-jét követően teljesített nyugdíjjárulék bevallási adatok” szerepelnek majd. Ráadásul az ONYF az EMMI háttérintézménye.

Most azért érdeklődtünk, mert az ügyben nem történt előrelépés, pedig – ha a minisztérium ígéretének hinni lehet – a számláknak már élniük kellene. Szerettük volna megtudni, elkészültek-e a számlák, és ha igen, mikor és milyen formában tájékoztatják erről a biztosítottakat. Lapunkat érdekelte volna az is, ki és honnan szerezte be az adatokat, mennyibe került a rendszer kidolgozása és bevezetése. Ám ezekre a kérdésekre az EMMI nem válaszolt, a gazdasági tárcához utasított minket. Ott azonban nem kaptunk választ sem erre, sem az eredeti kérdéseinkre pénteki rövid munkaidőre hivatkozva.

A káosz már korábban is érezhető volt ezen a területen. Balog Zoltán tavaly májusban azt mondta, bár folyik az adatok feldolgozása, ebben a ciklusban biztosan nem végeznek az egyéni nyugdíjszámlák létrehozásával. Pedig 2010-ben az jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy 2011. május 31-éig ki kell dolgozni a rendszert. Ennek teljesítésére a kormányfő személyesen tett ígéretet. 2011. február 2-án Orbán Viktor azt mondta: “ebben az évben a magyar állami nyugdíjrendszer is átáll az egyéni számlán vezetett nyugdíjrendszerre”.
Később Asztalosné Zupcsán Erika, az EMMI szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára már arról beszélt, a kormány “tárgyalt egy olyan anyagot, hogy legyen egyéni számlán alapuló nyugdíjrendszer”, de végül “a meglévő modell megtartása tűnt reálisabbnak”. Arra a kérdésre, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon einstandjánál miért ígért a kormány egyéni számlát, a helyettes államtitkár azt mondta: “nem igaz, hogy ne lenne egyéni számla az állami nyugdíjrendszerben, mert most is mindenkinek nyilvántartják az egyéni nyugdíjváromány-számláját”.

Ebből is látszik, hogy az egyéni számlával kapcsolatos kijelentések szinte hónapról hónapra változtak, ám minden esetben az EMMI illetékese nyilatkozott. Tavaly decemberben is, amikor a tárca váratlanul bejelentette: januártól már működnie is kellene az új adatnyilvántartásnak. Most ennek részleteit szerettük volna megtudni, de továbbra is csak a kérdések maradtak. Az már rég feledésbe merült, hogy eredetileg még arról is szó volt, hogy a felhalmozott összeg örökölhető lenne, és hogy az egyéni nyilvántartás mellett létrejövő egyéni számlarendszerben az állampolgárok követni tudják majd befizetéseiket, és hogy miként alakul a szolgálati idejük. Az EMMI januárban lapunknak küldött válaszából kiderült, hogy minderről szó nincs. A magánpénztári megtakarítások is a “közös kalapba” kerültek, a számlán “a biztosított személyi adatai, a foglalkoztatója által 2012. január 1-jét követően teljesített nyugdíjjárulék bevallási adatok” szerepelnek majd, pénz azonban nem. Hozzátették, az adatok alapján a nyugdíj megállapítás lényegesen gyorsabbá válik, “az egyéni számla nem biztosít rendelkezést az állampolgári befizetések felett, célja csupán az, hogy a biztosított követhesse a foglalkoztatója által teljesített járulékbevallást.” Ám ahhoz, hogy a munkavállaló adatokat kérhessen le, tudnia kellene hogy honnan, milyen módszerrel juthat hozzá az információkhoz. Ha a kormány által egyéni számlának nevezett adatbázis valóban erre való és már működik, akkor az állampolgárokat tájékoztatni kellene a lekérdezés módjáról. Ez nem történt meg.

Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 166 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: