< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A fővárosba már megérkezett a hó, 109 km/h-s széllökést is mértek

| Mobile | RSS

A fővárosba már megérkezett a hó, 109 km/h-s széllökést is mértek

2013. február 3. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

Miközben szombaton még esőről, melegrekord-közeli hőmérsékletről és zivatarokról szóltak a hírek, addig ma már a viharos erejű szél és a havazás hívhatja fel figyelmünket az időjárásra.

Éjjel északnyugat felől hideg levegő tört be térségünkbe, érkezését megerősödő, főként a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó szél, valamint az ország délkeleti kétharmadán további, egyre inkább szilárd halmazállapotú csapadék kísérte. Másodperces szélmérőink közül Fonyódon elhelyezett automatánk óránkénti 109 kilométeres széllökést regisztrált, de a Dunántúlon több helyen is előfordultak 80 kilométer/órát meghaladó lökések. Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megye kivételével az ország valamennyi területén viharossá fokozódhat a szél. A katasztrófavédelem óvatosságra inti a közlekedőket.

Elsőfokú riasztást adott ki a Dunántúlra és az észak-keleti országrészre az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt.

Mindeközben éjjel délnyugat felől újabb csapadékzóna érte el térségünket, melyből vasárnap délelőtt főként az ország nagyobbik keleti, délkeleti feléről jelentettek észlelőink csapadékot: egyre inkább havas esőt, havazást. Hegyvidéki területeinken helyenként 10, néhol 15 centimétert meghaladó friss hó hullott. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője azt kéri, hogy a havazás miatt mindenki csak a téli időjárásnak megfelelően műszakilag felkészített gépjárművekkel induljon útnak, és tájékozódjon az aktuális időjárási és útviszonyokról.

Vasárnap estig keleten tovább folytatódik a havas eső, havazás, miközben a legmagasabb hőmérséklet a tegnapinál jóval alacsonyabban, általában véve kevéssel fagypont fölött alakul. Hétfőn és kedden főként északon számíthatunk időszakos csapadékra: kezdetben havazásra, majd nyugat felől egyre inkább havas esőre, esőre.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 224 megnézve, 1 alkalommal mai nap |