< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Netanjahu alakíthat kormányt

| Mobile | RSS

Netanjahu alakíthat kormányt

Az izraeli választásokon legjobb eredményet elérő Likud párt vezetőjét, Benjamin Netanjahut bízta meg kormányalakítással Simon Peresz államfő.

Simon Peresz izraeli elnök ma este megbízta Benjámin Netanjahut az új izraeli kormány megalakításával. Az elnöki rezidencián ez alkalomból megtartott ünnepség kezdetét közvetítették az izraeli tévécsatornák. Peresz beszédében felhívta Netanjahu figyelmét azokra a kormányzati feladatokra, amelyeket a pártok a legfontosabbaknak jelöltek meg az államfővel folytatott konzultációikon. Peresz szinte kizárólag belpolitikai problémákat említett, köztük a megélhetési nehézségeket, a közteherviselés ügyét.

Netanjahu beszédében megköszönte a bizalmat és hogy harmadszor is lehetőséget kapott a kormányalakításra. Ismertette előző kormánya érdemeit, amelyek közül kiemelte az országvezetés stabilitását. Az új kormányra váró kihívások közül a biztonsági kérdésekről és a világgazdasági válság okozta gondokról beszélt.

Peresz szerda este kapta meg az országos választási bizottságtól a január 22-i választások hivatalos és végleges eredményét, csütörtök este pedig befejezte megbeszéléseit a jövendő koalíciós kormány vezetőjének személyéről a kneszetbe bejutott pártok képviselőivel. Szombat estére jeruzsálemi rezidenciájára hívta Netanjahut, és felkérte a kormányalakításra, mert hat párt nyolcvankét parlamenti képviselője javasolta kormányfőnek a Likud vezetőjét.

A koalíciós tárgyalások nem hivatalosan már megkezdődtek a választási eredmények napvilágra kerülése után. Netanjahu felkérését javasolta a Likud és a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) közös listája, a Jes Atíd (Van Jövő), a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon), a keleti vallásosokat tömörítő Sász, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Júdaista Tóra pártja és a két mandátumot megszerző Kadima. Az arab pártok, a balliberális Merec, a szociáldemokrata Izraeli Munkapárt, valamint a centrista Tnua (Mozgalom) párt nem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet, mert nem volt számukra olyan elfogadható személy, akinek szerintük esélye lett volna a választások után kialakult erőviszonyok közt kormányt alakítani.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |