< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tízmilliárdos állami támogatáshoz jutottak a fideszes offshore-lovagok

| Mobile | RSS

Tízmilliárdos állami támogatáshoz jutottak a fideszes offshore-lovagok

2013. február 5. | 2 hozzászólás | Közélet

Több hatóságnál is vizsgálatnak kellene indulnia annak érdekében, hogy kiderüljön a Fidesz-közeli offshore cégek állami pénzekhez juttatásának háttere – nyilatkozta lapunknak Török Zsolt.

Az MSZP szóvivőjét annak kapcsán kérdeztük, hogy egy internetes portál kiderítette: a magyar állam a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egyik szélessávú fejlesztési pályázatán keresztül 12 milliárd forintot adott öt olyan offshore cégnek, melyet egy napon alapítottak, ugyanaz a székhelyük és átfedéseket mutat a vállalkozások tulajdonosi körének összetétele is. A társaságok fideszes kötődésűek. Az egyik felügyelőbizottságában helyet kapott Seszták Miklós kisvárdai ügyvéd, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki egyébként tagja az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának, elnöke a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságnak, valamint tagja az Informatikai és távközlési albizottságnak. A Demokratikus Koalíció tegnap ugyancsak bejelentette: az ügyészséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul a vitatott pályázat ügyével.

Török Zsolt szerint a kérdés csupán az, hogy a panamáról milyen szinteken tudtak a Fidesz vezetői. Orbán Viktor kormányfő, aki egyben a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság vezetője is, értesült-e előre az esetről, vagy a pénzszerzés az alacsonyabb szintű kormánypárti vezetők ügylete. A szóvivő szerint érdemes lesz megfigyelni, hogy a Fidesz-kormányzat hogyan viszonyul az eddig üldözendőnek bélyegzett offshore cégek ügyéhez, vagyis indít-e vizsgálatot az eset kapcsán a Gazdasági Versenyhivatal és a Legfőbb Ügyészség. Emellett az is beszédes lesz, hogy elítéli-e, vagy kizárja-e soraiból a Fidesz-KDNP-frakció Seszták Miklóst, vagy esetleg az érintett politikus hajlandó-e önként lemondani a pozícióiról, miután nyilvánvalóvá vált, hogy részese az ügynek.

Seszták Miklós, az ATV-nek tegnap úgy nyilatkozott: csak pénteken értesült a pályázat eredményeiről. Azt állította: már korábban lemondott a ügyben érintett Enternet Invest Zrt., felügyelőbizottsági tagságáról, s nem volt befolyása a társaság által elnyert pályázatra. ( Az a két cég, melyben az Enternet Invest Zrt. érdekelt, összesen mintegy 4,8 milliárd forintot nyert a tenderen.)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kommunikációs főosztálya a hír kapcsán tudatta: “a kiválasztáskor az NFÜ elsősorban a pályázó vállalkozást vizsgálja, másodsorban a közvetlen tulajdonosi kört.” Eközben a magyar alkotmány Fidesz által megalkotott “offshore-ellenes” passzusa szerint “a központi költségvetésből csak olyan szervezet részére nyújtható támogatás, vagy teljesíthető szerződés alapján kifizetés, amelynek tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

NÉPSZAVA-információ

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: