< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Újra vonulnak a hallgatók – percről percre

| Mobile | RSS

Újra vonulnak a hallgatók – percről percre

2013. február 11. | 1 Hozzászólás | Közélet

Mindössze néhány száz métert tettek meg a diákok a Deák térről, a vonulás helyett inkább elfoglalták az ELTE BTK három termét. A hallgatók úgy döntöttek, ott éjszakáznak, de többen újra az utcára vonultak. Eközben az Éhségmenet tagjai Alkotmány utcánál felállítottak egy színpadnál demonstrálnak. A Parlamentet kettős sorfal védi.

idő 2013. február 11., hétfő | 19:04
Már közelednek a Színművészeti felé

Egy kis trükkel a Rákóczi út úttestjén vonulnak a diákok. Noha a rendőrök próbálták őket a járdán tartani, de a hallgatók úgy tettek, mintha át akarnának vonulni a másik oldalra. A rendőrök végül visszaterelték őket a járdára.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:53
A Fidelitas szerint Bajnai és az MSZP játékszere a HaHa

A Fidesz ifjúsági szervezte szerint már csak a Hallgatói Hálózat kelt zavart a magyar felsőoktatásban, ahol egyébként minden rendben van. Nem csoda, véli a Fidelitas, mivel a Hahának csak politikai céljai vannak, és egyébként is külföldről pénzelik őket.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:47
A Nemzeti Múzeumot is otthagyták

A diákok a kiskörút járdáján vonulnak tovább. A tömeg fogyatkozik. A hallgatók tanácstalanok, nem tudják, vonuljanak-e tovább, vagy inkább maradjanak-e együtt az ELTE BTK-ra. Végül azt szavazták meg, hogy mennek tovább a Színművészeti Egyetemre.
Fotó: Stiller Ákos

idő 2013. február 11., hétfő | 18:43
A Nemzeti dalt szavalják a diákok a Múzeum-kertben

A hat pont felolvasását a diákok nagy ovációval fogadták a Múzeum kertben, majd azt skandálták, “Demokráciát” és “Szolidaritást”!

Ezután a tüntetők közösen elszavalták a Nemzeti Múzeum lépcsőjén állva Petőfi Sándortól a Nemzeti dalt.

A vers után egy szónok arról beszélt, hogy a diákok “szabadok” és szeretik Magyarországot.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:41
Véget ért az Éhségmenet

Este fél 7 körül véget ért a Szózat eléneklésével az Éhségmenet demonstrációja az Alkotmány utcában. A éhségmenet tagjait buszokkal viszok haza.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:39
Emlékeztetőül:

A diákok hat pontja
1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!
2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!
3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!
4. Töröljék el a hallgatói szerződést!
5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!
6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba!

idő 2013. február 11., hétfő | 18:37
Pécsen és Szegeden is elkezdték a fórumot

Pécsen mintegy 250 tüntető, középiskolások és egyetemisták indultak el a bölcsészkar Ifjúság úti aulájába, ahol fórumot fognak tartani – írta a Bama.hu.

Szegeden szintén befejeződött az előadás a fórum helyszínéül szolgáló teremben, így elkezdődhetett a “beszélgetés”. A Délmagyar szerint körülbelül százan lehetnek a tüntető diákok, akik a hat pontnyi követelésről beszélgetnek és arról, hogy a kisvállalkozók az egyetemistákból élnek. „Szeged 100 ezres város, amihez hozzácsapódik még 70 ezer”, fogalmazott egy felszólaló.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:35
Nemzeti Múzeumhoz vonultak

A Nemzeti Múzeum előtt megálltak a tüntetők, a lépcsőhöz vonulnak Himnuszt énekelni, valamint azért, hogy felolvassák a diákok hat pontját – mindezt az egyik szervező az 1848-as eseményekhez hasonlította. A tömeg közben folyamatosan azt skandálja, hogy “szabad egyetem”.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:29
Több egyetemre terjesztenék ki a blokádot

Az egyik szervező az Értünk.hu-nak azt mondta, azután, hogy az ELTE BTK-t “blokád alá vonták”, azért vonultak a Budapesti Corvinus Egyetemhez, hogy arra is kiterjesszék a blokádot, ezért ott is körülbelül 25 diák maradt.

Ugyanezt akarják megtenni most az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, majd vissza kívánnak térni az ELTE BTK-ra.

idő 2013. február 11., hétfő | 18:25
Tilos az alkohol a diákfórumon

A BTK-n a diákok fóruma a Hallgatói Hálózat (HaHa) Facebook-oldala szerint megszavazta, hogy a házirendet betartva nem fognak az egyetemfoglalók alkoholt fogyasztani. “A hangulat ettől még elég jó!” – írták a Facebookon.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: