< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tovább játszik a kormány a közmunkásokkal

| Mobile | RSS

Tovább játszik a kormány a közmunkásokkal

2013. február 12. | 1 Hozzászólás | Közélet

Sértőnek és megalázónak érzi a közmunkásokkal kapcsolatos közleményt, ezért nemet mondott az illetékes kormányhivatalnak egy polgármester. A településvezető pénteken délben kapott értesítést arról, hogy tegnap délig jelezze, milyen munkára, hány közmunkást alkalmazna az idén. Nemcsak a rövid határidővel volt a baja.

Elsősorban azt sérelmezte, hogy a levél váratlanul érte, hiszen novemberben kezdődtek a tárgyalások. Azóta számos kimutatást, táblázatot és elemzést készíttettek vele, mire a helyi kormányhivatal rábólintott: a településen élő tartósan munkanélküliek egész évben, napi nyolc órában dolgozhatnak a térségben.

A pénteki, “valamennyi kistérségi startmunka programban érintett önkormányzat részére” küldött értesítés mégis arról szól, hogy kizárólag öt hónapig, hat órában, havi nettó 36 ezer 750 forintért alkalmazhatják a jövőben a közmunkásokat. A polgármester még vasárnap válaszolt a kormányhivatalnak, amelyben megjegyezte, a költségvetés módosítása még meg sem történt, de – elvileg – az nem is érinti a startmunka programokat. Ezért érthetetlen a tartósan munkanélküliekre szánt pénz váratlan csökkentése. Kifejtette, hogy a korábbi egyeztetések, és a kormányhivatal beleegyezése után ő már tájékoztatta a munkafeltételekről az érintett családokat, most mégis azt kellene közölni velük, hogy kevesebb ideig és csökkentett pénzért dolgozhatnak.

A térségben ezzel több száz család sorsa válik kilátástalanná – tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor azt is, ördögi körbe kerültek az emberek, hiszen ha a megváltozott feltételek alapján nem veszik fel a munkát, még a 22 ezer 800 forintos támogatási jogosultságukat is elvesztik. Ennyit kapnak akkor, ha az önkormányzat nem tud munkát biztosítani nekik. A polgármester megjegyezte, ettől nemcsak a családok, hanem a környéken működő üzletek is tönkremennek.

Lapunknak úgy fogalmazott, a jelenlegi rendszerben a közmunkások vagy rabszolgaként kénytelenek dolgozni, vagy a feketemunkát választják, esetleg mindkettőt egyszerre. Nyílt titok, hogy a családok minden bejelentés nélküli munkalehetőséget elvállalnak, hogy kiegészítsék a megélhetéshez kevés jövedelmüket. Ha azonban akárcsak egyetlen órában bármilyen legális munkát elvállalnak, nem dolgozhatnak tovább közmunkásként, sőt, segélyt sem kaphatnak.

A parlamentben is téma volt a közmunkások sorsa. A szocialista Nyakó István egyebek között arról beszélt, nevetséges a közmunkásbér, ami legfeljebb 36 ezer forint, hiszen nem teljes állásban alkalmazza az állam a közmunkásokat. Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter viszont méltatta a közmunkaprogramot. Orbán Viktor miniszterelnök viszonválaszában úgy fogalmazott: a közösségi források közfoglalkoztatásra csak igen korlátozottan hasznosíthatók. “Nem fogjuk megvárni, hogy a piac mindenkinek munkát adjon, nem végső megoldás vagy cél a közfoglalkoztatás, de nem nélkülözhető.”

Muhari Judit / Népszava

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: