< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: 24 évet kapott a volt kirgiz elnök

| Mobile | RSS

24 évet kapott a volt kirgiz elnök

Egy kirgiz bíróság hivatali visszaélés miatt 24 éves börtönbüntetésre ítélte Kurmanbek Bakijevet, az ország volt elnökét, aki Fehéroroszországban kapott politikai menedékjogot. Bakijev bátyja pedig gyilkosságért és más bűncselekményekért életfogytiglant kapott.

A kedden kihirdetett ítéletek megteremtik a jogi hátteret ahhoz, hogy a kirgiz hatóságok a volt elnök kiadatását kérjék Fehéroroszországtól.

Bakijev azt követően kapott menedékjogot Minszktől, miután 2010 áprilisában a biztonsági erők tüzet nyitottak a kormányzat főhadiszállását elfoglaló ellenzéki tüntetőkre. Az incidensben körülbelül 90 személy vesztette életét.

Az autoriter elnök, Alexander Lukasenko által vezetett Fehéroroszország már többször visszautasította Kirgizisztán kiadatási kérelmét.

A biskeki katonai bíróság távollétében folytatta le Bakijev perének tárgyalását. A bíróság közölte: Bakijev bűnös hivatallal való visszaélésben, valamint azért, mert egy bűnözői csoport tagjaként súlyos károkat okozott az államnak. További részletekkel a bíróság nem szolgált.

Ugyanez a bíróság Bakijev elnök Zsanis nevű bátyját – aki az elnök biztonsági szolgálatát vezette és jelentések szerint szintén Fehéroroszországban rejtőzködik – emberrablásért, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságért és más súlyos bűncselekményekért életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte.

atv.hu / themoscowtimes.com

forrás:atv.hu

Leave a Reply 254 megnézve, 1 alkalommal mai nap |