< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A társulat fele távozhat a Nemzeti Színházból

| Mobile | RSS

A társulat fele távozhat a Nemzeti Színházból

2013. február 16. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház leendő igazgatója szerdán elkezdte a négyszemközti szerződtetési tárgyalásokat a teátrum jelenlegi társulatának tagjaival. Szerdán tizenegy, csütörtökön tizennégy, pénteken tíz színésszel beszélt. Úgy tudjuk, a három napos megbeszélést követően kiderült az évad végén a jelenlegi társulat csaknem fele távozik a színháztól.

Várhatóan máshol folytatja majd pályáját a jövőben többek között Kulka János, László Zsolt, Péterfy Bori, ők mindhárman már korábban is jelezték távozási szándékukat. A távozó új nevek között szerepel Znamenák Istváné, aki a szerződésbontás tényét maga osztotta meg egy közösségi oldalon. Znamenák Kaposvárról, ahol egy ideig direktor is volt, érkezett a Nemzetibe és több fontos szerepet eljátszott az elmúlt időszakban. Szintén a távozók között találjuk Gáspár Sándort, aki az Új Színházból szerződött tavaly a Nemzetibe.

Emlékezetes, hogy Gáspár még az Új Színházban történtek kapcsán került éles konfliktusba Eperjes Károllyal, akire Vidnyánszky igazgató-helyettesként számít a Nemzeti Színházban. Egyik laptársunk még szerdán úgy értesült, hogy Szabó Kimmel Tamás maga mond fel, mert nem fogadta el a leendő igazgató ajánlatát. Szabó Kimmel nemrég több hónapon át vezette az egyik kereskedelmi televízió tehetségkutató műsorát, a Nemzetiben pedig több jelentős alakítás fűződik a nevéhez, ő játssza a Hamletben a címszerepet is. Korábban Vidnyánszky arról beszélt, hogy a kereskedelmi televíziós szereplés nehezen fér meg a nemzeti színházi tagsággal. Lapunk úgy értesült, hogy nem marad a Nemzetiben Makranczi Zalán és Nagy Zsolt sem. Úgy tudjuk több színésznek jelezte Vidnyánszky, hogy várhatóan kevesebb feladatot tud adni, mint amennyit korábban kapott, közülük néhányan még nem adtak választ az igzagatónak, hogy maradnak-e.

Olyan is van, például Stohl András, akinek felajánlotta a leendő igazgató, hogy maradjon, de ő még nem döntött. Stohlról korábban azt lehetett hallani, hogy szinte biztos a távozók között lesz. Legutóbb Alföldi Róbert egy nyilvános beszélgetésen mondta el, hogy két színésszel, László Zsolttal és Stohl Andrással korábban megegyeztek, hogy próbálnak mindenképp együtt dolgozni a jövőben. Mindkét színész meghatározó tagja és számos darab főszereplője volt az elmúlt öt évben Alföldi Róbert igazgatása alatt a Nemzeti Színházban. Kérdés persze, hogy adódik-e lehetősége Alföldinek arra, hogy valamilyen módon átmentse a társulat és a jelenlegi repertoár egy részét. Úgy tudjuk, többekkel, közöttük két Kossuth-díjas színésznővel – Básti Julival és Udvaros Dorottyával – csak a jövő héten beszél Vidnyánszky Attila a szerződtetéssel kapcsolatban.

Vidnyánszky egyébként csütörtök este a Testnevelési Egyetem aulájában egy rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a szakma egy része azt mondja, az általa vezetett Nemzeti Színházban nem szabad rendezni, a színművészeti egyetem pedig “nagyon határozott gondolatok és ideológiák” mentén folyamatosan politizál – fejtette ki. Vidnyánszky Attila hangsúlyozta: paradigmaváltás jön, melynek részeként egy igazi, nagy Nemzeti Színházat szeretnének létrehozni. “A Nemzeti egy templom, spirituális, szakrális hely, a nemzet lelkéből született” – fogalmazott a teátrum leendő vezetője, hozzátéve: a Nemzeti Színházat “a jobboldali gondolat építette és tartotta életben, a másik fajta gondolat láttuk, mit csinált belőle”.
Alföldi Róbert Vidnyánszky újabb kijelentéseire nem kívánt reagálni.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: