< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elkerülhetetlen konfliktusról beszél Demján Sándor

| Mobile | RSS

Elkerülhetetlen konfliktusról beszél Demján Sándor

2013. február 16. | 1 Hozzászólás | Közélet

A Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke nem Orbán Viktor iskoláját követi, szerinte nem az államadósságot kell csökkenteni, hanem növekedéshez vezető fejlesztéseket, beruházásokat kell indítani, ezáltal ki lehet nőni az adósságot. A miniszterelnök reggeli rádióinterjújában azt mondta: szerinte az államadósság csökkentésével kell beindítani a gazdasági növekedést. Demján Sándor az Európai Unió keleti és nyugati része közötti elkerülhetetlen konfliktusról is beszélt finanszírozni a növekedést.

Elkerülhetetlen konfliktus lesz az Európai Unió keleti és nyugati része között, mivel a források nem elegendőek a keleti régió felzárkózásához, a térségben nincs tőke, nem tud fejlődni – mondta a Munkáltatók és Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Demján Sándor szerint az Európai Uniónak a gazdasági krízisben a megújulásra kellene koncentrálnia. Példaként említette, hogy miközben a demokrácia elveit rögzítő amerikai alkotmány 127 mondatból áll, addig az EU 8300 mondatban szabályozza a tyúktartást. Ha egy szervezet ilyen krízisben ennyi energiát pazarol, ott baj van, meg kellene újulnia – mondta. Demján Sándor szerint miközben a világ 70 százaléka gyarapodik, a “fehér civilizációval van baj”, társadalmi aránytalanságok miatt.

Európa termeli a világ GDP-jének egynegyedét, és szociális juttatásra a GDP-jének több mint felét költi, ami aránytalanságot mutat a termelésben részt vevők és részt nem vevők között – mondta. Az üzletember szerint a hét eleji dollárkötvény-kibocsátás nagyszerű dolog hosszú távon, és mérföldkő abban a tekintetben, hogy a hitelminősítői véleményekkel szemben Magyarország forrást tudott szerezni.

Hozzátette: Magyarországnak növekednie kell, és nem az államadósságot kell csökkenteni, hanem növekedéshez vezető fejlesztéseket, beruházásokat kell indítani, ezáltal ki lehet nőni az adósságot. Megjegyezte: a kormánynak megvan a szándéka a beruházások élénkítésére, de a hazai vállalkozások tőkeszegények.

Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában azt mondta: két gazdasági iskola létezik, az egyik szerint az államadósság csökkentésével kell beindítani a gazdasági növekedést, és ő ezt az iskolát követi. “Nekem meggyőződésem, hogy ha csökkentjük az államadósságot, akkor lehet növekedést is elérni. Szerintem a kettő nem zárja ki egymást, de 2012-ben kettévált a két dolog, az államadósságot csökkentettük, de növekedést nem sikerült elérnünk” – jelentette ki.

A társadalmi irigységen túl kell lépni, és tőkét kell adni a hazai kis- és középvállalkozásoknak, hogy be lehessen indítani a gazdaságot – mondta Demján Sándor.

Az euró bevezetésével kapcsolatban megismételte korábbi véleményét, miszerint Magyarországon eurót akkor szabad bevezetni, ha az ország megközelíti az Európai Unió egy főre jutó GDP-jének 90 százalékát. Ha Magyarország bevezette volna az eurót, akkor még inkább visszaesett volna a magyar gazdaság – tette hozzá.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: