< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: “Gyurcsány bevállalja, Bajnai pedig sumákol”

| Mobile | RSS

“Gyurcsány bevállalja, Bajnai pedig sumákol”

2013. február 20. | 1 Hozzászólás | Közélet

Választási szövetséget szorgalmazott a „demokratikus ellenzék” számára keddi évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója sajtótájékoztatóján reagált az egykori miniszterelnök megnyilvánulására, valamint Bajnai Gordon hétfőn ismertetett gazdaságpolitikai koncepciójára is. Kocsis úgy fogalmazott:„két ember, két nap, egy program”.

Eszembe nem jut, hogy teljesen megbélyegezzem az E14-et vagy az MSZP-t, csak vitáink vannak – mondta évértékelő beszédében Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke választási szövetséget szorgalmazott annak érdekében, hogy a 2014-es voksolások után „helyreállítsa az alkotmányosságot”. Az egykori kormányfő úgy fogalmazott: a második Orbán-kormány megbuktatásához mindenkire szükség lesz, de hozzátette, a kormányzáshoz viszont már nem, „majd csak egy részükre, hogy kire, arról most fogalmam sincs”.

Úgy fogalmazott: nem biztos hogy a DK kormánypárt lesz, de Gyurcsány szerint „Orbán megbuktatásában részt kell vennie”. „Nem azért kell politizálni, mert ácsingózunk egy államtitkári székre, hanem mert élhetetlen ország lesz, ha ez így folytatódik” – mondta a politikus, aki megfontolásra javasolta, hogy március 15-én együtt, közösen demonstráljon „a demokratikus ellenzéki sokaság”. Mindezt azzal indokolta, hogy mivel az Együtt 2014 stratégiát módosított, és március közepéig párttá alakul, ezért a Szabad sajtó útján tartott rendezvény már nem lehet csak a Milla által meghívott civil sokaság rendezvénye, ott pártok is lesznek. „Nem magamnak keresek színpadot” – fogalmazott Gyurcsány. A rendezvényen jelen volt Molnár Zsolt és Horváth Csaba szocialista politikusok is.

Két nap, két ember, egy eset

Veszélyesnek és szélsőségesnek nevezte a Fidesz kommunikációs igazgatója a Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök által képviselt gazdaságpolitikai elképzeléseket keddi, budapesti sajtótájékoztatóján. Kocsis Máté szerint a két politikus programja gyakorlatilag ugyanaz: adóemelés, a bankadó és a családi adókedvezmény megszüntetése vagy csökkentése. A kormánypárt kommunikációs igazgatója Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének keddi évértékelő beszédével egy időben tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta: Gyurcsány és Bajnai együtt tette tönkre az országot, és jelen pillanatban csak egy különbség van köztük: „Gyurcsány bevállalja, Bajnai pedig sumákol”, a mondanivalójuk, az észjárásuk és a programjuk azonban nagyjából megegyezik. Mint fogalmazott, „két ember, két nap, egy program”: hétfőn Bajnai Gordon ismertette a bankárprogramot, kedden pedig Gyurcsány Ferenc folytatta.

Kocsis szerint ha a két volt miniszterelnökön múlna, akkor a bankadót és a családi adókedvezményt megszüntetnék vagy csökkentenék, a családok támogatását visszaadnák a bankoknak, és emelnék az adókat. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy a progresszív adózás adóemelést jelent. Gyurcsány 40 százalékban határozta meg, Bajnai még ahhoz is gyáva volt, hogy bevallja, mennyivel.” A fideszes politikus közölte azt is, hogy a DK programjából világosan kiderül, ismét ingatlanadót, tandíjat és vizitdíjat vezetnének be, Bajnai Gordon ezekben a kérdésekben is „sumákol”.
KDNP: régi pártkatonák

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint Gyurcsány Ferenc a 2012-es évet értékelő keddi beszédében az Orbán-kormány hibáiról beszél, miközben az ország azt „a súlyos örökséget nyögi”, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-vezetésű kormányok akasztottak a nyakába. A kisebbik kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében példaként említette az ország egykori vezetői által „nyakló nélkül felvett hiteleket” és a sokszorosra nőtt rezsiköltségeket.

Bajnai Gordon nem készül sem a bankadó eltörlésére, sem a családi adókedvezmény megszüntetésére – reagált az Együtt 2014 választói mozgalom a távirati irodához kedden eljuttatott közleményében a Fidesz kommunikációs igazgatójának sajtótájékoztatójára. Kocsis Máté szerint ha Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökön múlna, akkor a bankadót és a családi adókedvezményt megszüntetnék vagy csökkentenék, a családok támogatását visszaadnák a bankoknak, és emelnék az adókat. Utóbbival kapcsolatban azt mondta: „Ne legyen senkinek kétsége afelől, hogy a progresszív adózás adóemelést jelent. Gyurcsány 40 százalékban határozta meg, Bajnai még ahhoz is gyáva volt, hogy bevallja, mennyivel.” Az Együtt 2014 közleményében úgy fogalmazott: „Kocsis Máté mai nyilatkozata csupán annyival múlja felül Rogán Antal tegnapi produkcióját, hogy a Fidesz végre nevére veszi udvari álciviljei hazugságait.” Mint kiemelték: Bajnai Gordon nem készül sem a bankadó eltörlésére, sem a családi adókedvezmény megszüntetésére. A progresszív adórendszerrel pedig négymillió adózó jár majd jobban – tették hozzá.

Gyurcsány Ferenc önkényuralmat, reménytelenséget emleget, miközben a leghazugabb módon bélyegzi fajelméletes koncepcióval a jobboldalt. Nácikkal riogat és életteret emleget – írták, hozzátéve: veszélyes húrokat penget a bukott kormányfő mindezzel, s a pillanatnyi politikai haszon eléréséért, úgy látszik, semmitől sem riad vissza. A volt miniszterelnök ellenzéki összefogást, új kormányzást sürget: régi ideológiával, régi pártkatonákkal, régi módszerekkel – állapították meg.

Kiemelték: a KDNP egyetért azzal, hogy mindenkinek tennie kell azért, hogy egy jobb Magyarország épüljön, ez minden állampolgárnak kötelessége is. Nem mindegy azonban, hogy hosszú távon, nemzeti érdekekben gondolkodva, vagy rövid távú politikai sikereket hajszolva képzeljük-e el az ország jövőjét megalapozni. A Fidesz–KDNP-szövetség mindent megtesz, hogy megvédje az embereket a heves kirohanásokat sem nélkülöző Gyurcsány Ferenc rögeszméitől – zárul a kommüniké.
Gyurcsányt az MSZP-s barátok (középen Horváth Csaba, jobbra molnár Zsolt) is végighallgatták
Gyurcsányt az MSZP-s barátok (középen Horváth Csaba, jobbra Molnár Zsolt) is végighallgatták

Mint arról a keddi Magyar Nemzet beszámolt, tisztázó beszélgetésre asztalhoz ül a napokban Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon – ezt a Demokratikus Koalíció elnöke jelentette be, de a hírt a másik fél környezetéből is megerősítették. Közben hétfőn Bajnai Gordon korábbi miniszterelnök ismertette a Haza és Haladás és az Együtt 2014 gazdaságpolitikai elképzeléseit.
Mozgolódás Gyurcsány nélkül meg vele is

A „demokratikus ellenzéki pártok” egyeztetését kezdeményezi az Együtt 2014 a március 15-i közös ünnepi rendezvény előkészítéséért. A választói mozgalom buzdítja a demokratikus ellenzéki pártokat, hogy a nemzeti ünnepen – a pártok saját megemlékezését követően – a pártokhoz nem kötődő demokratákkal, civil szervezetekkel együtt, számukra is elfogadható módon és formában is tegyenek hitet a kormányváltás és a korszakváltás szükségessége mellett. Az egyeztetést a Haza és Haladás, a Milla Egyesület és a Szolidaritás Mozgalom alkotta választói mozgalom nevében Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke kezdeményezi.

forrás:mno.hu

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: